Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nezrovnalosti v biologickom pase môžu odhaliť chorobu
Zdielať na

Nezrovnalosti v biologickom pase môžu odhaliť chorobu

BRATISLAVA / Bol to rovnaký šok ako vylúčenie Petra Sagana z Tour de France. Hovoríme o problémoch nášho olympijského víťaza Mateja Tótha. V auguste mal obhajovať titul majstra sveta v chôdzi - lenže nebude. Atletická federácia potvrdila, že Tótha suspendovali. Môžu za to nezrovnalosti v jeho biologickom pase.

Na problémy v biologickom pase môžu znamenať dve veci. "Mne ako lekárovi automaticky vyskočí nejaké ochorenie. Ja si myslím, že športovec typu Tótha, nepotrebuje žiadny nepovolený podporný prostriedok," uviedol telovýchovný lekár a antidopingový komisár Pavel Malovič.

Údaje v biologickom pase zaznamenávajú dve línie. "Horná, červená sú hraničné hodnoty. Modrá je tá, v ktorej by sa mal športovec pohybovať. Ak dôjde k prudkým skokom, tak sa o to začnú zaujímať ľudia, ktorí sledujú krvný obraz a možnosti nepovoleného výkyvu," hovorí Pavel Malovič.

doping.chuv.ch

​Kontrola každé tri mesiace

Podľa lekára aj Svetová antidopingová agentúra hovorí, že záznamy v biologickom pase, nemusia byť úplná pravda. "Keď sa dostanete do vysokej rozkolísanosti, začnú si zisťovať, či náhodou nedošlo k problému," dodáva Malovič. Každé tri mesiace športovcom navštívi dopingový komisár, ktorý odoberie krv a porovnávajú sa vzorky, čo sa stalo za tie tri mesiace.

Atléti majú prísnejšie podmienky pri vyšetrovaní prípadného dopingu ako futbalisti. "U nás sa tá prezumpcia neviny hodnotí oveľa vyššie. Musí sa to vysvetliť," hovorí Pavel Malovič, ktorý je zároveň aj dopingovým komisárom pre UEFA.

"UEFA ctí prezumpciu neviny v tom, že najskôr vyšetrí okolnosť a až potom dá stopku. V individuálnych športoch majú takú metódu, že u nich je každý suspektný, ešte sa ani nevybral na trať. Nemá ešte ani odobraté vzorky," tvrdí Malovič.

Dva roky s antidopingovou agentúrou a lekármi bojoval aj český cyklista Roman Kreuziger. Tomu nakoniec zistili disfunkciu štítnej žľazy.

​Komplexné vyšetrenia

Slovenský olympijský víťaz sa musí podrobiť komplexnému lekárskemu vyšetreniu. "Môže doniesť potvrdenia od lekárov alebo sa dať vyšetriť na nejakej svetoznámej klinike. Na základe jeho výsledkov sa zídu štyria experti, štyri názory na výsledky. Či je to vysvetlenie relevantné a posúdia a vynesú rozsudok," dodáva lekár.

"To je iba nultý krok. Potom nasleduje odvolanie 1, odvolanie 2 a tak to pokračuje," opisuje Pavel Malovič.

Podľa Maloviča sú v prípade Mateja Tótha len dve možnosti. "Prvá možnosť je, že rozkolísanie elementov nastalo vďaka tomu, že pobudol vo vysokej nadmorskej výške alebo že používal hypoxický stan. To sú všetko povolené metódy," hovorí Malovič.

"Alebo mohlo dôjsť k tomu, že prechodil nejaké ochorenie, o ktorom ani nemusel vedieť...Mohol prechodiť nejaké ochorenie, ktoré neustále stimuluje tvorbu nezrelých červených krviniek z kostnej drene. Treba to vyšetriť, kde je pes zakopaný," dodáva.

Podľa antidopingového komisára Pavla Maloviča by sa Matej Tóth mohol dozvedieť výsledky do troch mesiacov.

Súvisiace články