Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chcete začať behať? Rady na nezaplatenie od olympionika Marcela Matanina
Zdielať na

Chcete začať behať? Rady na nezaplatenie od olympionika Marcela Matanina

BRATISLAVA / Beh patrí medzi najprirodzenejšie spôsoby pohybu. Potrebujete len tenisky a môžete vybehnúť takmer kamkoľvek. Okrem toho beh zažíva posledné roky veľký boom a stal sa celosvetovým fenoménom. Ak chcete začať s týmto obľúbeným športom aj vy, mali by ste dodržiavať dôležité pravidlá, aby vás tréning neomrzel a aby ste sa nezranili. Cenné rady vám dá tréner a bývalý reprezentant v maratóne, ktorý štartoval na olympijských hrách v Aténach - Marcel Matanin.

Beh sa stal svetovým fenoménom a neobchádza ani Slovensko. Ľudí, ktorých môžeme vidieť behať v uliciach miest, neustále pribúda. O popularite behu svedčí aj čoraz väčší počet bežeckých podujatí, ktoré sa po celom Slovensku organizujú.

Ak chcete začať s behom aj vy, mali by ste to urobiť s rozumom a mať trpezlivosť. "Je potrebné začať veľmi pomaličky. Netreba sa rozbehnúť a bežať naplno, treba začať veľmi voľne, aby mal z toho človek dobrý pocit," upozorňuje bežecký tréner Marcel Matanin, ktorý dodáva, že sa v začiatkoch netreba báť ani takzvaného indiánskeho behu - striedanie behu a chôdze.

Ak vám to nejde a nevládzete prebehnúť celú určenú vzdialenosť, prejdite na chvíľu radšej do chôdze. Po chvíli môžete v behu opäť pokračovať. Po pár pomalších tréningoch sa vám podarí ubehnúť možno aj celú vytýčenú vzdialenosť.

Behom ku zdraviu

Pri vytrvalostných športoch ako je beh, sa vyplavujú v našom tele endorfíny, ktoré nám navodzujú pocit blaženosti. Okrem dobrých pocitov a relaxu, vďaka behu udržujeme naše telo v dobrej kondícii a posilňujeme aj kardiovasculárny systém.

"Beh je pre každého zdravého človeka. Ak však máte problém napríklad s nadváhou, treba sa poradiť s lekárom a začať voľne. Odporúčam v tom prípade začať na bicykli a po zhodení pár kíl môžete začať aj behať. Ušetríte si tak svoje kĺby," dodáva Marcel Matanin, ktorý ako posledný Slovák reprezentoval našu krajinu na olympiáde v maratóne.

Vybehnúť môžete v akomkoľvek oblečení, aj keď funkčné športové oblečenie je praktickejšie a pohodlnejšie. Najdôležitejšia je však obuv. "Obuv by mala byť bežecká. V kopačkách a topánkach na tenis by ste nemali ísť behať, lebo si viac uškodíte," dodáva bežecký tréner.

Správna motivácia

Ak s behom len začínate, je dobré sa pridať k niekomu, kto má s behom skúsenosti. Či už to je váš skúsenejší kamarát alebo bežecký tréner. Na Slovensku tiež funguje veľa bežeckých skupín a komunít, ktoré organizujú verejné tréningy.

Kedy je vhodné zveriť sa do rúk trénera? Ako hovorí Marcel Matanin, do určitej výkonnosti sa vieme posúvať aj sami, bez profesionálneho dohľadu za predpokladu, že beháme pravidelne. Ak sa už chcete posunúť, je dobré to konzultovať s trénerom, ktorý vám zostaví tréningový plán šitý na mieru. "Tréner vám vie poradiť, ako správne trénovať - koľko kilometrov behávať, ako rýchlo a vie posúdiť, či máte správnu techniku," hovorí Matanin.

Jeseň je ideálna na beh, zimy sa nebojte

Na rozdiel od horúceho leta, prináša jeseň oveľa lepšie podmienky na beh. Aj keď býva jesenné počasie niekedy chladné a sychravé, nemalo by vás odradiť od toho, aby ste si obuli bežecké tenisky a vybehli si zatrénovať. Nenadarmo sa hovorí, že neexistuje zlé počasie, len zle oblečený bežec. 

A čo beh v zime? Ak zvládate trénovať aj v teplotách, ktoré sa blížia k nule, dobre sa oblečte a vybehnite. V prípade chladného počasia je lepšie dýchať nosom, je potom menej pravdepodobné, že prechladnete.  "Pokiaľ zimu nezvládate, organizujú sa rôzne tréningy v halách alebo telocvičniach, v ktorých sú dobré podmienky na beh," dodáva Marcel Matanin.

Prihláste sa na preteky

"Po určitom čase v tréningu je dobré vyskúšať si preteky. Skúste si dať cieľ, za aký ho chcete zabehnúť. Preteky sú dobrá motivácia. Pokiaľ človek behá len sám pre seba, po určitom čase hrozí útlm, ktorý vás môže od behu odradiť," upozorňuje bežecký tréner.

Dôležitým faktorom nie je len samotný tréning ale aj strava. "Ak začnete behať a neprispôsobíte tomu aj stravu, vaše zlepšenie nebude až také veľké, ako očakávate. Aby fungovalo všetko tak, ako má, behu treba prispôsobiť aj výživu," dodáva Matanin.

Nepodceňujte oddych

A čo je pri tréningu najdôležitejšie? Nie je to ani samotný tréning a ani strava. Je to regenerácia. A tú športovci často zanedbávajú. "Môžete odbehať čokoľvek ale pokiaľ si vaše telo neoddýchne do ďalšieho tréningu, neposuniete sa nikam. Dôležitý je aj strečing po tréningu."

Pokiaľ strečing nestihnete hneď po samotnom behu, vráťte sa k nemu doma napríklad po sprche. Venujte mu 15 minút a dôsledne si popreťahujte svaly na celom tele. Vhodná na regeneráciu je aj sauna alebo bazén. Vďaka nej sa tak budete zlepšovať a vyhnete sa tak zraneniam.

Súvisiace články