Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chcete byť špecialistom na Pilates? Dá sa to cez špeciálny kurz
Zdielať na
Ostatné

Chcete byť špecialistom na Pilates? Dá sa to cez špeciálny kurz

STUPAVA / Mnohí ľudia sa od stresu snažia odreagovať cvičením, mnohí z nich volia Pilates. Toto cdo detailov prepracované cvičenie je zamerané na vyrovnávanie svalovej nerovnováhy. Tá vzniká na základe zaužívaných nesprávnych pohybových stereotypov nečinnosti, ale aj pri nadmernej činnosti.

Pri cvičení Pilates metódou naťahujeme svaly, ktoré sú namáhané a preto skrátené používaním počas dňa alebo stresom.

Tým sa svaly dostanú do rovnováhy. Svaly, ktoré nepoužívame a sú ochabnuté, sa posilňujú a spevňujú. Tým sa svaly dostanú do rovnováhy.

Pilatesu sa venuje mnoho známych osobností, medzi nimi je aj slávny americký herec Dustin Hoffman. "Pilates zmenil moje držanie tela a nesmierne pomohol mojej chrbtici," povedal.

Akreditácia na vzdelávanie

Štúdio v Stupave, ktoré sa venuje Pilatesu, získalo akreditáciu na vzdelávanie od ministerstva školstva.

Koncom januára otvára 4-mesačný kurz Instruktor Pilates I. kvalifikačného stupňa a vo februári 2016 jednodňový kurz Pilates v tehotenstve a po pôrode.

Kurz vhodný pre všetkých

"Kurz je vhodný pre učiteľov a profesorov telesnej výchovy, pre inštruktorov vo fitness centrách, fyzioterapeutov, rehabilitačných pracovníkov, ale aj pre tých, ktorým učaroval," uviedla inštruktorka Dada Manduchova z Klubu zdravého pohybu v Stupave. 

Inštruktorka Dada Manduchová predviedla niekoľko základných cvikov Pilatesu.

Cvik na brucho

V Pilatese vždy cvičíme ako prvé brucho. Dáme hore obe nohy, stiahneme panvové svaly. Nohy dáme hore, kolmo na podložku. Vyrolujeme sa po špičky lopatiek, ruky dáme do úrovne kolien.

Lakte neprepíname, ramená dáme preč od uší. Nádych a s výdychom idú ruky a nohy dole na podložku. Hore nádych, dole výdych. Opakujeme cvik šesťkrát.

Cvik "doska"

Tento cvik zapája veľké množstvo svalov tela, primárne je určený na precvičenie centra (zabezpečuje oporu pre chrbticu, vnútorné orgány a tiež správne držanie tela).

Ležíme na bruchu, pohľad smeruje do podložky, ruky sú pokrčené v lakťoch, dlane na úrovní líc. O podložku sa zapierame prstami na nohách. Vtiahneme panvové svaly, všetky brušné svaly pritiahneme ku chrbtici.

Nadýchneme sa, s výdychom sa zaprieme do rúk a nôh a vytlačíme telo v jednej priamke. Nesmieme sa prehýbať v krížoch.

Cvik na medzilopatkové svaly a fixátory

Ďalší cvik precvičí paže, medzilopatkové svaly a fixátory. Základná poloha je turecký sed. Paže sú prilepené akoby k stredu trupu. Dlane máme spojené, vtiahnuté svaly panvového dna.

Nadýchneme sa a s výdychom vysúvame predlaktie do strán čo najviac a vytočíme sa. V nádychu vrátime ruku do základnej polohy. Následne cvik opakujeme do druhej strany.

Úzka ulička

Pri tomto cviku ležíme na boku, máme vtiahnuté svaly panvového dna, zatiahnutý zadok a sediace svaly. Horná ruka je v tyl, hlava je opretá o spodnú vystretú ruku. Nadvihneme nohy pár centimetrov nad podložku.

Nadýchneme sa a s výdychom zdvíhame hornú nohu na šírku panvy. V nádychu sa vrátime späť do základnej polohy. Cvik opakujeme.

Padací most

Ležíme na chrbte, hlava v predĺžení chrbtice, ruky sú v 45-stupňovom uhle od tela na chrbte dlaní. Palce sa dotýkajú podložky. Stiahneme svaly panvového dna dovnútra, nohy máme pokrčené v kolenách, chodidlá na podložke.

Nadýchneme sa a s výdychom vyrolujeme panvu. Maximálne po špičky lopatiek do rovného trupu. Zdvihneme jednu nohu kolmo na podložku a s výdychom ide noha späť ku kolenu. Dotkneme sa kolena a noha ide späť hore.