Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matej Tóth sa dočkal verdiktu. IAAF uznala jeho nevinu
Zdielať na

Matej Tóth sa dočkal verdiktu. IAAF uznala jeho nevinu

BRATISLAVA / Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) mala do stredajšej polnoci oznámiť Slovenskému atletickému zväzu, či sa odvolá proti oslobodzujúcemu verdiktu disciplinárnej komisie SAZ pre Mateja Tótha. IAAF pre TV JOJ potvrdila, že Matej Tóth môže ďalej súťažiť a je bez viny. Tiež potvrdila, že sa neodvolá na Športový arbitrážny súd.

"Je to obrovská úľava, obrovské šťastie a veľmi sa z toho tešíme. Budú to jedny z tých najkrajších Vianoc a krásny darček pod stromček. Teším sa, že zvíťazila pravda a spravodlivosť. Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali od začiatku toho prípadu. Ukázalo sa, že aj experti na základe faktov uznali naše argumenty. Vo svoju pravdu som veril a vedel som, že ju mám. Vnímam to aj ako skvelú aj prácu Slovenského atletického zväzu," povedal Matej Tóth bezprostredne potom, ako sa novinku dozvedel.

Olympijského šampióna 2016 a majstra sveta 2015 v chôdzi na 50 km podozrievali na základe jednej odchýlky v biologickom pase športovca z porušenia antidopingových pravidiel. Ako je známe, disciplinárna komisia SAZ vedená profesorom Ivanom Čillíkom na zasadnutí 4. októbra 2017 v Bratislave rozhodla, že Matej Tóth neporušil antidopingové pravidlá a zrušila mu dočasný dištanc, ktorý mu v júni udelila IAAF.

Nakoniec po dlhom čakaní IAAF ptovrdila pre TV JOJ, že prípad slovenského športovca neposunie na Športový arbitrážny súd. "IAAF sa rozhodla neodvolať sa na Športový arbitrážny súd voči rozhodnutiu slovenskej disciplinárnej komisie očistiť Mateja Tótha z dopingového porušenia na základe jeho biologického pasu atléta. Atlét môže súťažiť, ako mohol už od rozhodnutia disciplinárnej komisie v októbri."

Nič nebolo isté 

Do poslednej chvíle nič nebolo isté."Je to informácia, ktorá môj život môže poslať dvoma rôznymi smermi. Takže z tohto pohľadu to bolo naozaj veľmi nervózne a stresujúce, ale už ako išiel čas vedel som, že nie je síce vyhrané, ale pravdepodobne, že dnes už nič nepríde. A aj tak sme zostali v bode takom, že je to také neurčité," hovoril o nekonečnom čakaní Matej.  

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) mala totiž dve možnosti. Prvá, že akceptuje verdikt disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu, alebo druhá, že sa proti nemu odvolá na Športový arbitrážny súd v Lausanne. 

DK SAZ preskúmala nielen Tóthom dodaný 250-stranový s 25 prílohami od 7 odborníkov v oblasti hematológie a metabolomiky zo 6 krajín, ale nechala si vypracovať vlastné posudky. Aj tie korešpondovali so zisteniami expertov, ktorí vypracovali posudky pre Tótha. Posudky pre DK SAZ vypracovali vedecké kapacity ako Kevin Hampton, popredný britský hematológ a odborníka na biologické pasy športovcov, a tiež profesor Tomáš Kára, špičkový český kardiochirurg s bohatými skúsenosťami v oblasti športovej medicíny (so zameraním na riadenie krvného obehu a záťažovú fyziológiu) na Klinike kardiovaskulárnych chorôb na prestížnej Mayo Clinic v americkom Rochestri.

Súvisiace články