Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Armstrong (41) rozdelil tých, čo z neho spravili podvodníka
Zdielať na

Armstrong (41) rozdelil tých, čo z neho spravili podvodníka

Už dlhší čas vládne napätie vo vzťahu medzi Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI) a Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA), resp. Antidopingovou agentúrou USA (USADA) a najnovší konflikt k zlepšeniu rozhodne neprispeje.

Obe strany rozdelil pohľad na dopingovú kauzu okolo Lancea Armstronga. UCI v pondelok rozpustila trojčlennú nezávislú komisiu, ktorá mala nájsť odpovede na ďalšie otázky súvisiace s prípadom. Prezident UCI Pat McQuaid za dôvod označil neochotu antidopingových autorít spolupracovať a dodal, že WADA tento krok podporila: "WADA nám chce pomôcť nájsť pravdu, ale nemá dôveru v našu komisiu." Odvolal sa pri tom na rozhovor s prezidentom WADA Johnom Faheyom.

Fahey v utorok nazval tieto slová klamstvom. "UCI verejne oznámila, že WADA súhlasila so spoločným úsilím pri hľadaní pravdy a vzájomného zmierenia. Nedá sa povedať, že by to bolo nepresné, je to znova jedno veľké klamstvo," vyhlásil Austrálčan a rozmenil svoje tvrdenie na drobné: "Pat McQuaid povedal, že UCI bude bezhranične spolupracovať s komisiou a vyzval ostatné zainteresované strany, aby sa pripojili. V skutočnosti sa nič také nestalo ani zo strany UCI, komisia si nemohla robiť svoju prácu. Zlyhanie spolupráce zmarilo všetky naše ciele. WADA nikdy nespochybnila integritu a nezávislosť členov komisie, ale výhradne možnosti komisie riadne pracovať na základe mandátu od UCI."

Nezávislú komisiu UCI viedol Philipp Otton, bývalý sudca odvolacieho súdu v Anglicku, jej členmi boli aj britská jedenásťnásobná paralympijská víťazka Tanni Greyová-Thompsonová a austrálsky právnik Malcolm Holmes. Skupina narazila hneď na začiatku na neochotu UCI ponúknuť svedkom za ich výpoveď miernejší trest, prípadne úplnú amnestiu. Podľa WADA to nesvedčí o úprimnosti snahy dozvedieť sa pravdu. Komisia mala okrem iného preveriť obvinenie, že UCI v roku 2001 "ututlala" Armstrongove pozitívne dopingové nálezy za úplatok 125 000 dolárov od Američana.

McQuaid trvá na tom, že WADA otvorene spochybňovala dôveryhodnosť a nezávislosť komisie. "Pán Fahey hovorí niečo iné na verejnosti a niečo iné v korešpondencii so mnou," reagoval prezident UCI.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články