Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Armstrongovi (41) hrozia súdy, žalovať ho môže aj vláda
Zdielať na

Armstrongovi (41) hrozia súdy, žalovať ho môže aj vláda

Priznanie k dopingu by mohlo mať pre bývalého amerického cyklistu Lancea Armstronga súdnu dohru. Všetky informácie o tom, že Armstrong potvrdil účasť v rozsiahlom dopingovom programe niekdajšieho tímu US Postal, sú zatiaľ iba sprostredkované.

Bude jednoduchšie dokázať, že dopoval

Priznanie by malo z jeho úst zaznieť v talkšou Oprah Winfreyovej, ktoré síce nakrútili už v pondelok, ale odvysielajú ho až vo štvrtok. V USA sa to však už berie ako hotová vec a začína sa živo špekulovať, aké to bude mať pre cyklistu dôsledky.

Doteraz pomoc zakázaných látok pri dosahovaní bezprecedentných úspechov - najmä siedmich prvenstiev na Tour de France - rezolútne odmietal. "Keďže sa teraz priznal k dopovaniu, bude oveľa jednoduchšie dokázať, že podvádzal. Ak povie, že užíval nedovolené prostriedky, vláde sa naskytne príležitosť znovu otvoriť vyšetrovanie," myslí si športový právnik Brian Socolow.

Hovorím o väzení

Profesor práva na Golden Gate University Peter Keane predpokladá, že Armstrong môže čeliť trestnému stíhaniu ohľadom vládnej podpory, ktorej sa mu dostávalo, keď jazdil za US Postal (1998 - 2004). "Hovorím o peniazoch, veľkom množstve peňazí. Hovorím o väzení," povedal.

Ministerstvo spravodlivosti má vraj do štvrtka čas pripojiť sa k žalobe podanej v roku 2010 Armstrongovým bývalým tímovým kolegom Floydom Landisom, ktorý sa priznal k dopingu a žiada späť peniaze, o ktoré prišiel. Odvoláva sa pri tom na zákon o krivej výpovedi umožňujúci ktorémukoľvek občanovi žalovať fyzickú alebo právnickú osobu, ak klamala federálnej vláde.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.


ISIFA

Súvisiace články