Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rusi zmarili teroristický útok na olympiádu v Soči 2014
Zdielať na

Rusi zmarili teroristický útok na olympiádu v Soči 2014

Teroristi z Kaukazu vraj chystali atentáty na zimné olympijske hry v juhoruskom meste Soči. Tajné služby ich plány však prekazili a zabavili im zbrane. Soči bude hostiť olympiádu v roku 2014.

Teroristi okrem útoku na samotné hry plánovali útoky aj behom nadchádzajúcich dvoch rokov príprav pred športovým sviatkom. Ruské bezpečnostné jednotky uskutočnili 4. a 5. mája niekoľko razií v Abcházsku, v severogruzínskej nezávislej republike, ktorá udržuje blízke vzťahy s Moskovu.

Tajná služba objavila sklady

Tajná služba FSB tu objavila desať skladov zbraní, kde boli mimo iného prenosné strely zem-vzduch, granátomety, plameňomety, pušky, granáty a trhaviny.

FSB predpokladá, že za útokmi stojí vodca severokaukazských rebelov Doku Umarov, ktorý údajne udržuje úzke kontakty na gruzínske tajné služby. Umarov mimo iného priznal zodpovednosť za minuloročný bombový útok na moskovské letisko, pri ktorom zomrelo 35 ľudí.

Vzťahy na bode mrazu

Vzťahy medzi Gruzínskom a Ruskom sú po krátkej vojne v roku 2008 na bode mrazu. Gruzínsko sa vtedy neúspešne pokúsilo získať kontrolu nad Južným Osetskom, ktoré rovnako jednostranne vyhlásilo Tbilisi nezávislosť.

Rusko sa už niekoľko rokov stretáva s radikálnymi islamistami, ktorí chcú na severnom Kaukaze vybudovať islámsky štát. Zo základní, ktoré sú ukryté v horách, prakticky denne podnikajú útoky proti miestnym bezpečnostným zložkám.

ISIFA

Súvisiace články