Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako prvý Slovák zdolal všetky osemtisícovky. Neverili by ste, čo mu dodávalo energiu
Zdielať na

Ako prvý Slovák zdolal všetky osemtisícovky. Neverili by ste, čo mu dodávalo energiu

KÁTHMANDU / Slovenskí horolezci Peter Hámor a Michal Sabovčík sú už v bezpečí základného tábora v Nepále. V pondelok zdolali osemtisícovku Dhaulágirí (8161 m) v nepálskych Himalájach. Ide o siedmu najvyššiu horu sveta. Informáciu zverejnili prostredníctvom svojho profilu na Facebooku.

Keď sa horolezci vrátili do základného tábora, veľký kameň zo srdca spadol hlavne im najbližším. Priznala to aj manželka Petra Hámora, muža, ktorý ako jediný Slovák vystúpil na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov. 

Na Annapurne bol dvakrát. A Dhaulágirí ho už raz odmietlo. Ale teraz sa to podarilo. "Pred nejakými dvomi hodinami sme sa vrátili do základného tábora. Teraz trošku oddychujeme. Tak ako vždy, keď sa podarí, keď sa podarí dobrá robota," povedal Peter Hámor. 

Ako sám povedal, bol to poriadny adrenalín. Postaralo sa o to hlavne počasie a potom aj pocit, že raz tam už chcel ísť, ale vtedy mu zahynul partner a expedíciu ukončil. Teraz to ale vyzerá tak, že sa s kopcom zmieril. "Nechcem, aby to bol koniec. Chcem liezť, kým budem môcť," vysvetľoval ďalej. 

Silu mu vždy pri takýchto expedíciách dodáva na diaľku hlavne jeho rodina. A potom aj ľudia, ktorí na neho myslia a úprimne mu držia palce. A trochu aj kus Slovenska, ktorý si stále zoberie zo sebou. Vždy si totiž so sebou berie aj veľa klobás a slaninu. 

Hámorov projekt s názvom Himalayadventure XXVII odštartoval 10. marca odletom z Bratislavy do Káthmandu v Nepále. Do základného tábora vo výške 4500 metrov sa slovenskí horolezci presunuli 13. apríla, výstup im v predchádzajúcich dňoch komplikovalo sneženie, v tábore C2 dokonca prišli o jeden stan. Ešte pred niekoľkými týždňami horolezci absolvovali aklimatizačné výstupy v himalájskom údolí Solo Khumbu a v oblasti Mount Everestu. Projekt by mal trvať do 2. júna tohto roka, keď by sa mali horolezci vrátiť späť na Slovensko.

Súvisiace články