Jasno
23°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Koniec pre doping! Armstrong (40) príde o tituly z Tour de France
Zdielať na

Koniec pre doping! Armstrong (40) príde o tituly z Tour de France

Sedemnásobný víťaz Tour de France Lance Armstrong vzdal boj s Americkou dopingovou agentúrou. Oznámil, že proti obvineniam z dopingu už ďalej nebude bojovať. Agentúra ho tak zbaví všetkých titulov....

Odobratie titulov, zákaz súťažiť

"Viem, kto vyhral sedem titulov. Môj tím vie, kto vyhral sedem titulov a každý súper vie, kto vyhral sedem titulov," zdôvodňuje svoje rozhodnutie Armstrong vo vyhlásení na svojej stránke. "V ľudskom živote nastávajú okamihy, kedy je treba povedať ´dosť´. Pre mňa tento okamih nastal teraz." Súdny boj s dopingovou agentúrou o svoj údajný drogový prečin označil za jednostranný a nespravodlivý, nemieni v ňom teda pokračovať.

Reakcia dopingovej agentúry? Všetky tituly z Tour de France mu chce odobrať a zakázať tiež účasť na cyklistických súťažiach. Armstronga totiž podozrieva z toho, že mu k víťazstvám na Tour v rokoch 1999-2005 pomáhal krvný doping EPO, testosterón, rastový hormón, steroidy a nepovolené transfúzie.

38 krvných vzoriek ako dôkaz

K dispozícii majú údajne 38 krvných vzoriek, ktoré vykazujú podozrivé výkyvy. Tie boli hlavným motorom, prečo sa rozbehlo v júni opätovné vyšetrovanie. Armstrong však zakázané praktiky popiera. Tvrdí, agentúra svojím konaním porušuje ústavou zaručené právo na spravodlivý proces. Teraz však z arény ustúpil, hoci trvá na svojej nevine a nesúhlasí s odobratím titulov.

Šéf dopingovej agentúry Travis Tygart označil Armstrongovu kauzu za srdcervúcu. "Je to srdcervúci príklad toho, ako športová politika víťazstva za každú cenu, ak jej je ponechaná voľná ruka, premôže férovú, bezpečnú a čestnú súťaživosť. Pre čistých športovcov je to ale presvedčivá pripomienka, že budúce generácie majú nádej na súťaženie bez podporných prostriedkov."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články