Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
ROZHOVOR: Bratia Velitsovci a nepísané pravidlá na Tour
Zdielať na

ROZHOVOR: Bratia Velitsovci a nepísané pravidlá na Tour

Bratia Martin a Peter Velitsovci sa spolu s Petrom Saganom v uplynulých dňoch zúčastnili najťažších a najpopulárenjších cyklistických pretekoch Tour de France. Vďaka svojim skvelým výsledkom spôsobili na Slovensku cyklomániu, z ktorej sa veľmi tešia.

Na olympiáde len Sagan

Dvojičky z Púchova privítal v Novinách o 12-ej moderátor Ivan Janda a bola to vskutku zaujímavá debata. Podľa dvojičiek je cyklistika oveľa viac tímovým športom, ako sa môže zdať. Na blížiacej sa olympiáde bude štartovať iba Peter Sagan a nebude mať pri sebe podporu krajanov, ktorá by ho vytiahla dopredu.

"Dvaja určite nie, to je málo ľudí. To človek potrebuje mať viac tých ľudí pred sebou a vtedy to funguje. Ale zase na druhej strane, aj ten jeden človek mu dokáže pomôcť...," hovorí Peter Velits. 

Hodnotenie Tour de France

Starší z dvojičiek Martin skončil v konečnom poradí Tour de France na 88. mieste. "Pre mňa to konečné umiestnenie, tá priečka tam nerobila nejaký rozdiel, alebo to nebol ten hlavný cieľ," tvrdí Martin Velits. 

Peter Velits dokončil aj svoje piate preteky Grand Tour v kariére. Pri štvrtom štarte na Tour de France obsadil konečné 27. miesto, čo je jeho druhý najlepší výsledok na tomto podujatí. Vlani skončil devätnásty a na umiestnenie v popredí výsledkovej listiny si trúfal aj tento rok. Pribrzdil ho však zápal predušiek, pre ktorý nemohol absolvovať slávne podujatie v ideálnej pohode.

Aj napriek chorobe mu vyšla sobotňajšia časovka, v ktorej v drese slovenského šampióna skončil štvrtý a dosiahol desiate umiestnenie v Top10 na Tour v kariére. "Ono to je tak, že na druhej strane som s niektorými tými výkonmi spokojný. Pred tour som povedal, že sa chcem zlepšiť v časovkách, to sa mi podarilo si myslím. Čiže s tým môžem byť maximálne spokojný, ale zas mi niečo chýbalo v kopcoch," hodnotí slávnu Tour Peter Velits. 

"Vodonoš" odnesie veľa fliaš

Martin Velits figuroval v tíme Omega Pharma-Quick Step ako domestik, respektíve vodonoš. tejto úlohy sa zhostil vynikajúco. Podľa jeho slov, dostať sa na tour je zadosťučinením. Počas sezóny musel podávať výkony tak, aby bol schopný ísť na slávnu Tour de France. "Je deväť závodníkov v preteku, čiže keď sa ide po fľaše je to určite minimálne deväť fliaš. Tak, aby každý dostal tú jednu fľašu," hovorí Martin.

Veľakrát môžeme v televízii vidieť, že cyklisti si len trochu odpijú a potom fľašu odhodia. "Keď sú tie teploty extrémne, že človek, tie fľaše sú vychladené v aute, ale kým ich dovezie dopredu, tak už sú teplé," hovorí Martin.

Tichá dohoda o prestávke na záchod

Jednotlivé etapy Tour de France trvajú niekedy aj štyri hodiny. Cyklisti pijú, potia sa, no nevypotia všetko a je preto logické, že potrebujú ísť na záchod. A v cyklistike v tomto prípade platia nepísané pravidlá. "V televízii to možno až tak často neukazujú. Predsa len, nie je to zrovna vec, ktorá by sa mala ukazovať... Nie je to, že od štartu do cieľa sa idú preteky, že sa závodí naplno. Začiatok býva vždy trochu nervózny, kým odíde skupina, lebo vtedy sú naozajstné preteky. Potom to tempo sa trochu zvoľní a potom vidieť, že sa rozprávame a vtedy jeme, tak vtedy sa dá zastaviť a vykonať tú potrebu," hovorí Peter. 

Podľa slov našich pretekárov, dohadovať sa ani nemusia. "Ono keď už človek vidí, že jeden zastavuje, druhý, tretí, štvrtý tak sa nejaká tá davová psychóza rozpúta a všetci začnú zastavovať," opisuje situáciu Peter.

Nepísané pravidlá Tour

Navonok by sa mohlo zdať, že pauzu na potrebu môžu niektorí využiť a pelotónu ujsť. Opak je však pravdou. "A to je jedno z nepísaných pravidiel, že v takomto momente sa neútočí. Takto nejak to funguje," dodáva Peter.

Taktiež sa neútočí vtedy, keď sa padne respektíve padne nejaký favorit. Svedkami toho sme boli aj pri slávnych súbojoch Nemca Jana Ullricha s Američanom Lanceom Armstrongom. Aj keď boli veľkí rivali, v istých momentoch sa navzájom dokonca čakali.

Davy ľudí na ceste

Počas priamych prenosov z pretekov sme svedkami toho, že cesty lemuje veľké množstvo ľudí, ktorí sa tlačia do cesty. Niektorých cyklistov dokonca do kopcov tlačia. "Tlačia skôr tých, čo prichádzajú s nejakou stratou na ten kopec. Tých prvých určite nikto netlačí. Patrí to k tomu, ale ja si myslím, že sami sme si museli vyšliapať tie kopce, nikto za nás tie kopce nevytlačil nevytlačil," hovorí Martin Velits.

Užívajú si popularitu

Naši úspešní cyklisti si popularitu užívajú. "Aj vo Francúzsku bolo pár ľudí, pár fanúšičiek, ktoré prišli podporiť a my sme len radi z toho," hovorí Peter Velits. kde všade by boli ochotní sa podpísať? Taký Peter Sagan sa totiž už podpisoval aj na ženské prsia. "Tak jasné, že sú tam nejaké medzery alebo nejaké miesta, kde človek by nemal. Ale v podstate nemáme problém, keď človek donesie hocičo, tak mu podpíšeme," tvrdí Peter.

Zadaní nie sú

Život profesionálneho cyklistu je náročný na čas aj trpezlivosť. Je teda zrejmé, že to so vzťahmi nie je ľahké. Sezóna trvá od polovice januára do polovice októbra a na takéto radovánky moc času nie je. Aj Martin aj Peter sú slobodní. Posledná anketa, ktorú robila JOJka na internátoch v Mlynskej Doline však ukázala, že najviac sexy na mužovi je, ak má bicykel a šliape do neho.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články