Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Šou v parížskych uliciach. Tour de France ako karneval...
Zdielať na

Šou v parížskych uliciach. Tour de France ako karneval...

Záver Tour de France sa od roku 1975 koná vždy v Paríži. V uliciach to preto vyzerá ako na karnevale v Rio de Janeiro. Nečudo, veď pri trati povzbudzujú viac ako 3 milióny cyklistických fanúšikov.

Za dres cyklistu 70 eur

Ľudia čakali pod horúcim slnkom hodiny a od rána si strážili miesto pri trati. Cyklistické dresy sa tu predávali rýchlo ako teplé rožky, jeden stál 70 eur. S logom Tour de France ste mohli kúpiť na Champs Elyseés aj ponožky a svoj propagačný stánok tu mali aj francúzski žandári.

V nedeľu bolo Champs Elysées pod víťazným oblúkom z oboch strán uzatvorené a rozpútal sa tu obrovský cyklistický karneval.

Pohodové tempo ako na výlete, priateľské debaty, pózovanie fotografom. Taká bola podľa zaužívaných tradícií záverečná etapa Tour de France v uliciach Paríža. Najväčšiu pozornosť pútal prvý britský víťaz najťažších etapových pretekov na svete Bradley Wiggins z tímu Sky. Zo žltého trička ho už nikto nemohol vyzliecť, rovnako ako z toho zeleného pre najaktívnejšieho cyklistu nášho Petra Sagana a z bodkovaného Thomasa Voecklera najlepšieho vrchára.

Záver bol poriadny nervák

Priostrilo sa až v záverečných kilometroch. Trikrát po sebe triumfoval v špurte na Champs Ellyse Mark Cavendish, tentoraz mu to chcel prekaziť Peter Sagan. Pelotón však musel v záverečnom kole stiahnuť únik trojice Minard, Voigt, da Costa.

Potom cyklisti tímu Sky, aj žltý Wiggins, pripravili Cavendishovi ideálne podmienky na špurt. Osamotený Sagan mal po záverečnej zákrute výraznú stratu, ale úžasným finišom sa dostal až tesne za chrbát Cavendisha. Napokon o dĺžku bicykla skončil Sagan druhý.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články