Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VIDEO: Kráľ medzi lyžiarmi. Poliak zlyžoval horu smrti
Zdielať na

VIDEO: Kráľ medzi lyžiarmi. Poliak zlyžoval horu smrti

KARÁKÓRAM / Poliak Andrzej Bargiel, ktorý miluje dobrodružstvo v extrémnych nadmorských výškach, sa stal prvým človekom, ktorému sa podarilo zlyžovať druhú najvyššiu horu sveta K2. Na životnú jazdu z pakistanského kolosu potreboval sedem hodín. Na horu liezol tri a pol dňa.

Najvyššia hora pohoria Karákorám a druhá najvyššia hora sveta našla pokoriteľa. Stal sa ním Poliak Andrzej Bargiel. Trvalo mu tri a pol dňa, než sa dostal na vrchol 8611 metrov nad morom, avšak jeho cesta nadol trvala "iba" sedem hodín. Počas zjazdu však na hodinu musel zastaviť. Hora sa totiž zahalila do mrakov a nebolo vidieť viac ako na pár metrov. Po celý čas bol v kontakte so základným táborom.

​Bargiel K2 zlyžoval. Tridsaťročný dobrodruh sa ako prvý človek na planéte zapísal do histórie. Vlani mu počasie neprialo, ale na tento rok určite nikdy nezabudne. 

"Dokázal som zlyžovať vrchol K2 priamo do základného tábora. Išlo o veľmi technický zjazd. Som šťastný, že všetko dobre dopadlo. Som tu druhýkrát, teší ma, že sa už nebudem musieť vracať," uviedol Poliak.  Lyže nasadil ihneď ako sa dostal na vrchol, podľa jeho slov sa vraj v takej výške nedá čakať príliš dlho. To, že ide o skúseného a odvážneho lyžiara nám potvrdil aj slovenský horolezec Peter Hámor, ktorý sa s ním osobne pozná.

"Andržej je z rodiny horolezcov, športovcov, je to naozaj športovec od malička, lyžuje, preteká na lyžiach. Aj toto, čo sa udialo, nie je jeho prvý. Andržej zlyžoval Manaslu /8156m/, urobil tak rýchlostný rekord, zlyžoval Broad Peak /8047m/, čiže neskočil rovnými nohami na K2 /8611m/, postupne si to pridával a vie na čo má," povedal Hámor. 

Lyžiarovi tento rok prialo počasie, a tak i celá expedícia bola pomocou dronu zdokumentovaná. 

Zatiaľ čo najvyššiu horu sveta Mount Everest zdolalo od roku 1953 viac než 4000 ľudí, počet jedincov, ktorí sa mohli pokochať pohľadom z vrcholu K2 je iba 350. 

Pri výstupe na horu smrti, ako K2 prezývajú horolezci, sa stratilo 77 ľudí. Presný počet obetí ale dodnes nie je známy. 

Súvisiace články