Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Famózny Sagan vyhral v 13. etape Tour De France
Zdielať na

Famózny Sagan vyhral v 13. etape Tour De France

VALENCE / Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe sa stal víťazom 13. etapy 105. ročníka Tour de France z Bourg d'Oisans do Valence, ktorá mala dĺžku 169,5 kilometra. V špurtérskej koncovke triumfoval pred druhým Alexandrom Kristoffom (UAE Team Emirates) a tretím Arnaudom Démarom. V žltom drese pre lídra celkového hodnotenia zostal Brit Geraint Thomas, zelené tričko pre vedúceho muža bodovacej súťaže si udržal víťaz piatkovej etapy Sagan.

"Je to pre nás ako kus zlata. Ďakujem tímu za opäť výborne odvedenú prácu," povedal Sagan. Na poznámku redaktora Tour de France, že vyzerá ako nedotknuteľný, odpovedal: "Vyzerá to tak, ale stále je dôležité prísť do Paríža," dodal. Sagan vyhral o koleso. 

Po troch náročných dňoch v Alpách čakal cyklistov rovinatý profil s dvoma klasifikovanými stúpaniami tretej resp. štvrtej kategórie, ktorý chceli využiť viacerí pretekári na únik. Vpredu sa napokon sformovala štvorčlenná skupina v zložení Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Tom Scully (EF Education First-Drapac), Michael Schär (BMC) a Dimitri Claeys (Cofidis). Spomenuté kvarteto absolvovalo na méte 32,5 kilometra prejazd prvou vrchárskou prémiou 13. etapy. Na Côte de Brié (2,4 km/6,9%) získal dva body Belgičan De Gendt, jeden si odniesol Novozélanďan Scully.

​De Gendt bol najaktívnejším mužom aj na rýchlostnej prémii v Saint-Quentin-sur-Is?re (71. kilometer), kde získal 20 bodov do súťaže o zelený dres. Jeho konkurenti vo vedúcej skupine nemali záujem o špurt a prešli métou bez zvýšenia tempa. V pelotóne sa zdvihli zo sedla traja cyklisti vrátane Sagana, ktorého predstihli Kristoff a John Degenkolb. Slovenský trojnásobný majster sveta obsadil siedme miesto a získal deväť bodov.

Nasledujúce desiatky kilometrov boli pokojné. Balík pozorne kontroloval svoj odstup od unikajúcich pretekárov a nedovolil im zvýšiť náskok nad tri minúty. Po vypadnutí viacerých elitných špurtérov v horách (Kittel, Cavendish, Gaviria, Greipel, Groenewegen) pracovali na čele pelotónu tímy, ktorým zostali k dispozícii rýchli jazdci. Viditeľné boli najmä zoskupenia Groupama-FDJ, Bora-Hansgrohe alebo UAE Team Emirates. Šesťdesiat kilometrov pred príjazdom do cieľa bola pripravená ešte jedna vrchárska prémia štvrtej kategórie na Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans (1,5 km/4,9%), kde si zabezpečil jediný bod Scully.

Potom sa už pozornosť všetkých jazdcov zameriavala na finiš vo Valence. Rozbehnutý pelotón postupne pohltil jazdcov z úniku, menšie problémy mu narobil akurát Švajčiar Schär, ktorý zaútočil z pôvodnej skupiny. Jeho snaha sa skončila necelých šesť kilometrov pred záverom a k slovu sa dostali špurtéri. V rýchlej koncovke do mierneho stúpania predviedol najlepší výkon Sagan. Tesne za sebou nechal Kristoffa, tretí skončil Démare z družstva Groupama-FDJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie