Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tinkoff chce po odstúpení Contadora zelený aj vrchársky dres
Zdielať na

Tinkoff chce po odstúpení Contadora zelený aj vrchársky dres

ANDORRA / V cyklistickom tíme Tinkoff sa po odstúpení Alberta Contadora z Tour de France sústredia na nové ciele.

Majiteľ ruského zoskupenia Oleg Tiňkov bol pri tom, keď 33-ročný Španiel nasadol počas deviatej etapy z Vielha Val d'Aran do Arcalisu v Andorre (184,5 km) do mechanického vozidla a ukončil svoje účinkovanie na najslávnejších cyklistických pretekoch na svete. Ambíciou Tinkoffu bude v zostávajúcom priebehu Tour získať prvenstvo v niektorej z etáp a tiež v súťažiach o zelený a vrchársky dres.

"Sú to zlé správy, bola to moja posledná šanca vyhrať Tour de France. Je to naozaj škoda. Vedeli sme, že Alberto sa nemá dobre. Nebolo to ľahké ani vtedy, keď bol Peter Sagan v žltom drese, museli sme sa starať o dve veci: o Alberta a udržanie žltého trička. Teraz máme trochu voľnejšie ruky, pretože Alberto ide domov pripravovať sa na Vueltu. Preteky pokračujú, budeme bojovať o vrchársky a zelený dres a tiež o víťazstvo v etape. Rafal Majka je bojovník," povedal Tiňkov pre Cyclingnews v tímovom hoteli po nedeľňajšej 9. etape.

Slovenskému majstrovi sveta Petrovi Saganovi patrí v bodovacej súťaži druhá priečka, za lídrom Markom Cavendishom zaostáva o sedem bodov. Ani Rafal Majka nie je na tom zle vo vrchárskej súťaži, na domáceho Thibauta Pinota má manko troch bodov. "Prísť o Alberta je veľké sklamanie, pretože sme prišli vyhrať Tour. Náš líder je momentálne mimo a my sa musíme pokúsiť o nové ciele. Peter je na ceste za zeleným tričkom, včera dokázal vyhrať šprintérsku prémiu. Máme tiež zálusk na vrchársky dres s Rafalom Majkom. V tíme je na tom dobre Roman Kreuziger, ktorý je vysoko v celkovej klasifikácii," dodal športový riaditeľ Tinkoffu Sean Yates.

Po pondelku, keď majú cyklisti na Tour prvé voľno, pokračuje dianie utorkovou 10. etapou. Jazdci sa z Andorry presunú naspäť do Francúzska, pôjde sa z Escaldes-Engordany do Revelu (197 km). Hneď po štarte sa začne stúpať na kopec prvej kategórie Port d'Envalira (22,6 km, 5,5%), ktorého prvý pokoriteľ získa špeciálnu cenu Souvenir Henriho Desgrangea. Potom bude nasledovať už jedno stúpanie tretej kategórie sedem kilometrov pred cieľom.