Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Úspešný cyklistický rok 2016. Zlatý pedál pre Petra Sagana
Zdielať na

Úspešný cyklistický rok 2016. Zlatý pedál pre Petra Sagana

BRATISLAVA / Najlepším cyklistom Slovenska za rok 2016 sa podľa predpokladov stal Peter Sagan.

Už dvojnásobný majster sveta z cestných pretekov s hromadným štartom triumfoval v tradičnom výročnom bilancovaní Slovenského zväzu cyklistiky pred dvojnásobným paralympijským víťazom Jozefom Metelkom a Patrikom Tyborom, ktorý sa 45. miestom v pretekoch na ceste na olympijských hrách v Riu de Janeiro postaral o druhý najlepší výsledok Slováka na OH v modernej histórii.

"Veľmi ma mrzí, že som sa nemohol zúčastniť na tejto slávnosti, ale tímové povinnosti mi to nedovolili a musel som ešte zostať v zahraničí. S výsledkami v tomto roku som, samozrejme, veľmi spokojný a verím, že sa mi bude naďalej dariť. Držte mi palce do ďalších sezón," povedal prostredníctvom videozáznamu hlavný laureát ankety SZC Peter Sagan, ktorý z uvedených dôvodov chýbal na stredajšom vyhlásení výsledkov.

Víťazstvo v kategórii cestná cyklistika si vďaka mimoriadnym úspechom odniesol Peter Sagan. Dvadsaťšesťročný rodák zo Žiliny žijúci aj v Monte Carle má za sebou najlepšiu sezónu v kariére. Na jar vyhral monumentálnu klasiku Okolo Flámska, neskôr opätovne obhájil a celkovo po piaty raz získal zelený dres na Tour de France, kde pridal aj tri víťazné etapové koncovky. Na sklonku sezóny sa stal premiérovým majstrom Európy v mužskej kategórii elite, obhájil titul majstra sveta a stal sa celkovým víťazom WorldTour, čiže cyklistického rebríčka, do ktorého sa rátajú všetky najprestížnejšie merania síl v sezóne na ceste. Z rozpadnuvšieho sa tímu Tinkoff prestúpil do nemeckého družstva Bora-Hansgrohe, kde bude pôsobiť najbližšie tri roky.

Ocenenie v kategórii najlepší paracyklista prevzal Jozef Metelka. Minulá sezóna patrila k najúspešnejším v jeho kariére. Dôkazom sú tri medaily z paralympijských hier (zlato v stíhacích pretekoch na 4 km na dráhe a v časovke jednotlivcov, striebro na pevnom kilometri na dráhe), víťazstvo a utvorenie svetového rekordu v stíhacích pretekoch na svetovom šampionáte v paracyklistike či líderská pozícia vo Svetovom pohári cestných paracyklistov v kategórii MC4. Tridsaťročný rodák z Piešťan, ktorý dlhodobo žije a pripravuje sa v Anglicku, túži po účasti na budúcoročných majstrovstvách sveta na dráhe, ale v konkurencii zdravých cyklistov.

Ocenení Cyklisti roka 2016 na Slovensku:

cestná cyklistika: Peter Sagan
cyklotrial: Tatiana Janíčková
cyklokros: Martin Haring
sálová cyklistika: Nicole Frýbortová
masters: Milan Barényi
zdravotne znevýhodnení: Jozef Metelka
BMX / bikros: Kristína Madarásová
horská cyklistika zjazd / four cross: Adam Rojček
horská cyklistika / cross country: Michal Lami
dráhová cyklistika: Alžbeta Pavlendová
talent roka: Matúš Štoček
Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku: Bohuslav Kujovič
Cena za mimoriadny športový výkon: štvorica ACT 4 Slovakia: Henrietta Dominová, Viktória Glofáková, Dóra Szabóová, Alica Vinczeová
Michael Kolář a Juraj Sagan: za mimoriadny športový výkon počas MS 2016 v CC v Dohe.
Miss Cyklistika 2016: 1. miesto: Bianka Lániková, 2. miesto: Miroslava Turzová, 3. miesto: Marianna Fiamová

Zlatý pedál 2016 - celkový víťaz:

1. miesto - Peter Sagan
2. miesto - Jozef Metelka
3. miesto - Patrik Tybor

Súvisiace články

Najčítanejšie