Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šprintéri si to dnes rozdajú neďaleko Vtáčieho parku
Zdielať na

Šprintéri si to dnes rozdajú neďaleko Vtáčieho parku

MONTÉLIMAR / Pelotón Tour de France potrebuje stráviť chaos ostatných dní po neštandardnom príchode pod Mont Ventoux s pádmi Richieho Porteho či Christophera Frooma a teroristickým útokom vo francúzskom letovisku Nice, kde prišlo o život vyše 80 ľudí.

Sobotňajšia 14. etapa z Montélimaru do Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux (208,5 km) je predposlednou v aktuálnej edícii pretekov, v ktorej cyklisti budú musieť prekonať vzdialenosť vyše 200 km. Na štarte sa predstaví 187 z pôvodného počtu 198 cyklistov, ktorí si to namieria severne údolím rieky Rhôna. Etapa má mierne zvlnený profil s troma vrchárskymi prémiami štvrtej kategórie v prvej polovici, ale takmer úplnou rovinou v druhej časti. Už na 20,5 km bude na ceste prvá "štvorka" Côte de Puy-Saint-Martin (dlĺžka 3,6 km, priemerný sklon 5.2%), na 93,5 km príde na rad Côte du Four-á-Chaux (3,9 km, 4.2%) a na 101,5 km Côte d'Hauterives (2,1 km, 5.5%).

TdF

Šprintéri sa dostanú prvýkrát k slovu na 145,5 km v La Fayette, kde bude 20-bodová šprintérska prémia. Možnosť ešte viac si upevniť už aj tak suverénnu líderskú pozíciu v bodovacej súťaži bude mať Peter Sagan. Druhá možnosť pre rýchlikov na kolesách príde v cieli vo Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux, kde bude v hre ďalších 50 bodov za prvé miesto. Očakáva sa útok šprintérskych tímov Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal, Dimension Data, Katusha, resp. ich lídrov Marcela Kittela, Andrého Greipela, Marca Cavendisha či Alexandra Kristoffa. "V hre môžu byť aj mladší šprintéri ako Bryan Coquard, Daniel McLay či Dylan Groenewegen," napísal portál LeTour.fr. "Uvidíme, čo bude. Očakáva sa vietor a dosť zlá etapa. Som zvedavý, či to niekto bude chcieť držať pokope až do šprintu alebo nie," povedal pred sobotňajšou etapou Peter Sagan, líder bodovacej súťaže a 85. muž celkovej priebežnej klasifikácie.

TdF

Zaujímavosťou cieľového miesta etapy Villars-les-Dombes, ktoré sa na mape Tour de France objavuje po prvý raz, je obrovský vtáčí park. Je jedným z najbohatších a najunikátnejších vtáčích parkov v Európe, ktorý obsahuje 3000 operencov zo všetkých svetadielov. "V Parc des Oisseaux sa nachádza dvadsať voliér, kde možno vtáky pozorovať v ich prírodných podmienkach. Až štyridsať druhov z tam žijúcich vtákov patria medzi ohrozené, preto dôležitú úlohu pri návšteve Vtáčieho parku zohráva osveta a ochrana," píše web LeTour.fr.

Štart 14. etapy TdF bude o 12.10 h, v cieli sa najlepší očakávajú po 16.54 h. V žltom drese lídra pretekov sa predstaví už šiesty deň Christopher Froome, víťaz z ročníkov 2013 a 2015. Po piatkovej časovke zvýšil svoj náskok pred Holanďanom Baukem Mollemom na 1:47 min. Kolumbijský favorit Nairo Quintana je štvrtý s odstupom 2:59 min. "Chris zajazdil skvelú časovku, zvýšil náskok, ale Tour sa ešte zďaleka neskončila. Všetci vieme, že Quintana je najsilnejší až v treťom týždni," uviedol jeden zo športových riaditeľov tímu Sky Nicolas Portal na webe Cyclingnews. Účastník šiestich Tour de France ako jazdec sa vyjadril aj k nečakanému súperovi v boji o celkový triumf Molemovi. "Pod Mont Ventoux ukázal silu a tiež v časovke, ktorú zvládol výborne. Nepovedal by som, že to je Chrisov najväčší súper, ale ukazuje, že má formu," dodal 37-ročný Portal, ktorý bol v roku 2013 pri prvom triumfe Frooma najmladším športovým riaditeľom v pelotóne TdF.