Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Toto video dokazuje, že Sagan bol z Tour zrejme vylúčený neprávom
Zdielať na

Toto video dokazuje, že Sagan bol z Tour zrejme vylúčený neprávom

Archívna reportáž

VITTEL / Slovenského cyklistu Petra Sagana diskvalifikovali zo 104. ročníka Tour de France po tom, ako v dojazde utorkovej 4. etapy z Mondorf-les-Bains do Vittelu spôsobil pád britského jazdca Marka Cavendisha. Rozhodcovská komisia oznámila svoj výrok na mimoriadnej tlačovej konferencii vo Vitteli krátko pred 19.00 h.

"Rozhodli sme sa diskvalifikovať Petra Sagana z Tour de France 2017 po divokom šprinte vo Vitteli. Sagan ohrozil viacerých jazdcov, Mark Cavendish aj niekoľkí ďalší na to doplatili pádom v posledných metroch pred cieľom. Pri našom rozhodovaní sme využili pravidlo 12.104 o nečistom šprinte. V takom prípade môžu komisári pozmeniť pôvodné rozhodnutie o sankcii pre pretekára a pristúpiť k najvyššiemu trestu - diskvalifikovať ho z pretekov," uvádza sa vo vyhlásení hlavného rozhodcu Tour de France aj na webe Cyclingnews.

Pochybili rozhodcovia?

Spomalený záznam zo záverečného špurtu utorňajšej štvrtej etapy Tour de France však dokazuje niečo úplne iné. Na záberoch je vidieť, že Mark Cavendish sa "pchal" do priestoru medzi slovenského cyklistu a bariéru. Jazdu vo vysokej rýchlosti v úzkom priestore nezvládol a začal padať.

Vtom zrejme došlo ku kontaktu medzi Saganom a Cavendishom. Na videu je jasne vidieť, že slovenský cyklista vystrčil lakeť až v momente, keď už britský jazdec padal, čo znamená, že jeho pád nezavinil. 

"Cavendish mal veľkú rýchlosť a ja som jednoducho nemal čas uhnúť sa mu doľava. Vrazil do mňa a potom narazil do bariéry. Keď som sa v cieli dozvedel, že spadol, ihneď som vyrazil k jeho tímovému autobusu zistiť, ako na tom je. Sme priatelia a kolegovia v pelotóne, podobné kolízie nikdy nie sú pekné. Dúfam, že Mark bude čoskoro v poriadku," povedal Sagan v oficiálnom stanovisku pre portál cyclingnews.com.

Ospravedlnil sa

Slovenskému cyklistovi sa už ospravedlnil aj jeho nemecký kolega, André Greipel, ktorý krátko po pretekoch zaútočil na Sagana. "Peter Sagan už nie je mojím priateľom. Sagan nedodržiava pravidlá, myslí si, že je kráľ a že mu to prejde," vyhlásil.

Po vzhliadnutí video záznamu sa mu ale prostredníctvom sociálnej siete ospravedlnil. „Niekedy by som si mal najprv pozrieť obrázky až potom niečo povedať. Ospravedlňujem sa Petrovi Saganovi. Myslím si, že rozhodcovia mu udelili príliš tvrdý trest,“ uviedol Greipel. 

V pondelok vyhral Peter Sagan zrejme poslednú etapu na tohtoročnej Tour de France. Viac si pozrite v archívnej reportáži.

Súvisiace články