Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sagan definitívne končí na TdF. Súd zamietol jeho sťažnosť
Zdielať na

Sagan definitívne končí na TdF. Súd zamietol jeho sťažnosť

Archívna reportáž

VESOUL / Pôvodný verdikt rozhodcovskej komisie o vylúčení slovenského cyklistu Petra Sagana z Tour de France 2017 zostáva v platnosti. Športový arbitrážny súd (CAS) nevyhovel žiadosti o pozastavenie rozhodnutia komisárov v prípade diskvalifikácie Petra Sagana na základe incidentu s Markom Cavendishom z koncovky 4. etapy vo Vitteli.

"Chceli by sme ešte raz verejne zopakovať svoje stanovisko, že Peter Sagan nespôsobil a už vôbec nie úmyselne pád Marka Cavendisha v posledných 200 m štvrtej etapy Tour de France 4. júla 2017. Peter Sagan zostal vo svojej jazdnej dráhe a nemohol vidieť Marka Cavendisha prichádzajúceho sprava," argumentuje tím Bora-Hansgrohe vo svojej sťažnosti.

Porušenie pravidiel?

Bora-Hansgrohe apeluje na pravidlo UCI podľa ktorého majú rozhodcovia povinnosť vypočuť si názor pretekára pred prijatím akéhokoľvek disciplinárneho rozhodnutia o jeho potrestaní (pravidlo 12.2.006), inými slovami: "Rozhodcovský panel môže celú záležitosť posúdiť len vtedy keď má poškodená strana možnosť brániť sa. Peter Sagan však túto možnosť od rozhodcov nedostal," uvádza sa v tlačovej správe Bora-Hansgrohe.

Tá zároveň dodáva, že v prípade kladného rozhodnutia CAS bude Peter Sagan pripravený opäť sa zapojiť do Tour de France a pokúsiť sa o ďalšie úspechy vo farbách Bora-Hansgrohe.

Zamietli sťažnosť

Štvrtková v poradí 6. etapa na Tour de France 2017 je už druhou bez Petra Sagana aj Marka Cavendisha, ktorý musel odstúpiť z pretekov so zlomenou lopatkou ak následkom pádu po kontakte so Saganom. Slovenský dvojnásobný majster sveta už v stredu opustil pelotón TdF a presunul sa za manželkou domov do Monaka.

Odpoveď zo sídla CAS vo švajčiarskom Lausanne tím Bora-Hansgrohe a Petra Sagana nepotešila. "Športový arbitrážny súd rozhodol zamietavo v naliehavej žiadosti o predbežné opatrenie vyplnenej slovenským cyklistom Petrom Saganom a Denk Pro Cycling Team z popoludnia 5. júla 2017. Jazdec aj tím sa v ňom odvolali voči rozhodnutiu panelu komisárov UCI zo 4. júla 2017 v súvislosti s incidentom počas šprintérskej koncovky 4. etapy Tour de France z Mondorf-les-Bains do Vittelu. Preto Peter Sagan zostáva diskvalifikovaný z Tour de France 2017."

Súvisiace články