Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Peter Sagan po prvý raz s prestížnym ocenením Vélo d´Or
Zdielať na

Peter Sagan po prvý raz s prestížnym ocenením Vélo d´Or

BRUSEL / Cyklistický dvojnásobný majster sveta Peter Sagan má už dávno po úspešnej sezóne, ale ocenenia zbiera naďalej. Najnovšie sa stal laureátom prestížnej novinárskej ceny Vélo d´Or (Zlatý bicykel), keď triumfoval pred víťazom Tour de France Chrisom Froomom a šampiónom Vuelty Nairom Quintanom.

Sagan získal od predstaviteľov médií píšucich o cyklistike v medzinárodnom meradle 86 bodov, o 16 viac ako jeho britský rival Froome. Kolumbijský vrchár Quintana nazbieral 43 bodov. Informuje o tom športový portál sporza.be.

Sagan v sezóne 2016 exceloval. Na jar vyhral monumentálnu klasiku Okolo Flámska, neskôr opätovne obhájil a celkovo po piaty raz získal zelený dres na Tour de France, kde pridal aj tri víťazné etapové koncovky. Na sklonku sezóny sa stal premiérovým majstrom Európy v mužskej kategórii elite, obhájil titul majstra sveta a stal sa celkovým víťazom WorldTour, čiže cyklistického rebríčka, do ktorého sa rátajú všetky najprestížnejšie merania síl v sezóne na ceste.

Ocenenie Vélo d´Or udeľuje od roku 1992 francúzsky špecializovaný magazín Vélo. Peter Sagan ho za výsledky v sezóne 2016 získal vôbec po prvý raz. Vlani skončil druhý za Chrisom Froomom, v roku 2013 bol tretí za Froomom a Vincenzom Nibalim. Rekordérom v oceňovaní je Španiel Alberto Contador, ktorý dostal "Zlatý bicykel" štyrikrát. Američan Lance Armstrong bol v minulosti hlavným laureátom dokonca päťkrát, ale po jeho verejnom priznaní k systematickému dopingu mu všetky prvenstvá v prestížnej ankete odobrali.

Súvisiace články

Najčítanejšie