Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Saganov odkaz do cyklistického neba. Po hororovom páde zomrel Gino Mäder
Zdielať na

Saganov odkaz do cyklistického neba. Po hororovom páde zomrel Gino Mäder

Zdroj: TASR

ŽENEVA / Švajčiarsky cyklista Gino Mäder v piatok podľahol zraneniam, ktoré utrpel počas štvrtkovej piatej etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska. Informovali o tom popredné európske agentúry AFP i DPA. Organizátori po oznámení o úmrtí odložili piatkovú šiestu etapu do odvolania.

Mäder spoločne s Američanom Magnusom Sheffieldom spadli v závere etapy počas zjazdu z Albulapassu a skončili hlboko pod úrovňou vozovky. Švajčiar po páde do rokliny zostal ležať v bezvedomí. Lekárom sa ho podarilo na mieste oživiť a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice. Sheffield utrpel otras mozgu a s menšími povrchovými poraneniami ho ošetrili.

Nehoda sa stala v zjazde, kde pretekári dosahovali rýchlosť až sto kilometrov za hodinu. Obaja jazdci spadli na tom istom mieste. Mädera našli po páde nehybne ležať vo vode v rokline. "Okamžite ho resuscitovali a letecky transportovali do nemocnice v Chure," uviedli organizátori vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP.

S Mäderom sa osobne poznal aj slovenský cyklista Peter Sagan. "Gino, ďakujem ti za svetlo, radosť a smiech, ktorý si nám všetkým priniesol, budeš nám chýbať ako jazdec aj ako človek. Dnes a každý deň jazdíme pre teba, Gino," napísal na Instagrame.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan)

V piatok o Mäderovom úmrtí informoval jeho tím Bahrain Victorious. Mal 26 rokov. "Napriek maximálnemu úsiliu fenomenálneho personálu v nemocnici Chur, nedokázal Gino prejsť cez túto svoju poslednú a najväčšiu výzvu. O 11.30 sme sa rozlúčili s jedným zo žiarivých svetiel nášho tímu. Celý náš tím je z tejto tragickej nehody zničený. Naše myšlienky a modlitby sú s Ginovou rodinou. Myslíme na jeho blízkych počas tohto neuveriteľne ťažkého obdobia."

Štvrtková dvestojedenásť kilometrov dlhá horská etapa z Fieschu do mesta La Punt sa končila prudkým zjazdom. Mäder so Sheffieldom neodhadli rýchlosť a vyleteli mimo vozovku. Trasu skritizoval majster sveta Remco Evenepoel, ktorý vo štvrtok skončil na 10. mieste. "Bez problémov bolo možné mať cieľ na kopci. Nebolo to dobré rozhodnutie finišovať takým nebezpečným zjazdom," napísal na Twitteri a dodal: "Ako jazdci by sme tiež mohli viac rozmýšľať nad rizikami pri zjazde."

Súvisiace články