Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Froome dostal stopku. Organizátori Tour de France mu zakázali štart na pretekoch!
Zdielať na

Froome dostal stopku. Organizátori Tour de France mu zakázali štart na pretekoch!

Archívna reportáž

PARÍŽ / Organizátori najprestížnejších cyklistických pretekov Tour de France formálne zakázali Chrisovi Froomemu štart na tohtoročných pretekoch. Tie sa začínajú už o pár dní v sobotu 7. júla.

Organizátor pretekov Amaury Sport Organization urobil tento krok s cieľom chrániť imidž pretekov. Odvolávajú sa na pravidlo, podľa ktorého môžu odmietnuť pretekára v prípade, ak účasť jeho alebo jeho tímu ohrozuje reputáciu súťaže.

Organizátori dali Froomovi stopku pre jeho pozitívny dopingový test na látku salbutamol na minuluročných pretekoch v španielskej Vuelte. Slbutamol sa nachádza v liekoch proti astme. Podľa pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Froome môže pretekať kým v jeho prípade definitívne nerozhodnú.

Cyklista stále tvrdí, že pravidlá nikdy neporušil.

Rozhodcovský súd

"Sme presvedčení, že Chris bude na tour štartovať, pretože vieme, že neurobil nič zlé," uviedol hovorca tímu Sky pre britský denník Guardian.

V piatok organizátor pretekov Christophe Prudhomme vyhlásil, že odkladanie vediktu v prípade Frooma je ďaleko od ideálu. "Je hrozné, že športové úrady nedokázali vyriešiť tento problém pred začiatkom najväčšieho svetového preteku," dodal. "

Britský cyklista Chris Froome tri dni dozadu definitívne potvrdil svoju účasť na cyklistických pretekoch Tour de France. Podľa jeho vlastných vyjadrení má plné právo postaviť sa na štart tohtoročnej edície "starej dámy" napriek neukončenému vyšetrovaniu jeho salbutamolovej kauzy.

Froome: mám plné právo súťažiť

"Rozumiem názorom ľudí, ktorí sa obávajú o obraz nášho športu. Z môjho pohľadu som neurobil nič zlé a od samého začiatku som netvrdil nič iné," uviedol Froome pre britskú televíznu stanicu Sky Sports a dodal: "Bolo by pre mňa nepredstaviteľné, ak by som sa nemohol postaviť na štart s vedomím, že som nič zlé nevykonal. Mám plné právo súťažiť a to aj chcem robiť." Informácie priniesol portál cyclingnews.com.

Tridsaťtriročný rodák z keňského Nairobi sa tento rok chcel pokúsiť o piate celkové víťazstvo na najprestížnejších etapových pretekoch v kalendári, čím by vyrovnal rekord ďalších štyroch cyklistov, ktorí triumfovali na francúzskych cestách rovnako v piatich prípadoch. V tomto roku už dokázal zvíťaziť na Giro d´Italia.

Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) David Lappartient, päťnásobný víťaz Tour de France Bernard Hinault a niektorí cyklisti zo súčasného pelotónu vyjadrili presvedčenie, aby Froome nesúťažil až do vyšetrenia jeho prípadu.

Súvisiace články