Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Peťo možno dopláca na svoju slávu, myslí si šéf slovenskej cyklistiky
Zdielať na

Peťo možno dopláca na svoju slávu, myslí si šéf slovenskej cyklistiky

BRATISLAVA / Vyradenie Petra Sagana zo slávnej Tour De France pobúrilo množstvo jeho fanúšikov. Diskvalifikovali ho pre kolíziu s Britom Markom Cavendishom v záverečnom špurte utorkovej 4. etapy. V Novinách o 12 analyzoval celý incident prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Vo večerných hodinách arbitrážny súd definitívne nádeje Petra Sagana pochoval. A rozhodol o tom, že slovenský cyklista už na Tour pokračovať nebude.

Podľa šéfa Slovenského zväzu cyklistiky Petra Privaru, už odvolanie tímu Bora-Hansgrohe po 4. etape bolo formálne. "Ak vydá rozhodcovská komisia verdikt, ten už je nemenný. Protesty neberú do úvahy. Jedine, ak by sa objavili nové skutočnosti. Napríklad keby Cavendish po vzhliadnutí videa zmenil svoje pôvodné stanovisko," uviedol Privara.

Sagana z Tour vylúčili pre kontakt lakťom s britským jazdcom. "Spomalené zábery ukázali, že žiadny lakeť nebol. Peťo nakoniec sám povedal, že sa cíti nevinný," dodáva Privara.

"Lakeť tam je, ale pád už tam je. Ten pád je už v takom procese, že sa už nemôže dostať späť. A ten lakeť sa nedotýka Cavendisha. To je obranný reflex, ktorý Peťo urobil, jednoducho každý šprintér si stráži svoje teritórium," opisuje kontakt s Cavendishom Peter Privara.

Pozrite si spomalené zábery z pádu Marka Cavendisha:

​Aj on ako bývalý cyklista bol účastníkom mnohých špurtov a podľa neho sú takéto trenice pár metrov pred cieľom bežné. "Cavendish nemal miesto a nemal tam ísť," dodáva Privara.

Rozhodnutie rozhodcov podľa Petra Privaru nie je bežné. Sagan najskôr dostal časovú penalizáciu, odrátali mu body a až neskôr ho diskvalifikovali. "Iba vtedy sa mení rozhodnutie rozhodcovskej komisie, ak sa objavia nejaké nové skutočnosti. Nejaké nové dôkazy," hovorí Privara.

Ako vymyslená penalta

Rozhodcovská komisia mohla zmeniť svoje rozhodnutie do štartu ďalšej etapy. "Mohla vziať do úvahy nové skutočnosti, ale nevzala ich. Niekedy si rozhodcovia myslia, že sú polobohovia a možno to ešte budú ľutovať, lebo verejná mienka sa postavila za Peťa Sagana," dodáva Privara.

"To je niečo podobné, ako keď je vymyslená penalta a gól platí. Môže to byť na majstrovstvách sveta alebo finále Ligy majstrov a gól rozhodne o veľa veciach. Nakoniec sa zo záznamu zistí, že faul nebol," dodáva Privara. 

Bezpečnosť jazdcov

Organizátori a rozhodcovia Tour de France už pred začatím najslávnejších cyklistických pretekov povedali, že budú veľmi prísne posudzovať kontakty medzi jazdcami.

"Keby išlo o prísnosť, tak víťaz etapy Démare by musel byť diskvalifikovaný, pretože ten krížil trať. Pravidlo hovorí, že 1,5 metra vybočenie, tam boli štyri metre vybočenia," hovorí šéf slovenského cyklistického zväzu.

Stále viac sa hovorí o bezpečnosti jazdcov. Ale skôr zo strany sprievodných áut a motoriek. Minulý rok dostal Sagan na Vuelte pokutu za to, že sa rozčuľoval, keď ho zrazila motorka.

"Teraz nejde o bezpečnosť jazdcov, ale o to, či Peťo zhodil Cavendisha a úmyselne. Ani ho nezhodil a úmysel tam už vôbec nemôže byť. Sám to Peťo poprel a išiel sa ospravedlniť," dodáva Privara.

Preč so slovenskými vlajkami

"Peťo možno dopláca na slávu. Francúzi si myslia, že sú stred sveta, že Tour de France to je len Francúzsko, a buď príroda alebo Boh nadelil niekomu takýto talent ako má Peťo Sagan a asi sa s tým nevedia vyrovnať," uviedol Privara.

"Ľudia mali ešte pred incidentom pocit, že už nie je taká priaznivá atmosféra, ako bola v minulosti. Keď Peter stúpal, tak mu všetci fandili. Ešte aj to meno Sagan je polofrancúzske. Všade boli Slováci vítaní," opisuje Privara.

"Vždy tam bola priaznivá atmosféra. A teraz mi priaznivci telefonovali, že im dokonca brali organizátori slovenské vlajky. Že už stačilo celej tej šou," dodáva Privara.

Súvisiace články