Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Spor v prípade Saganovej zrážky s Cavendishom ukončili
Zdielať na

Spor v prípade Saganovej zrážky s Cavendishom ukončili

Archívna reportáž

LAUSANNE / Peter Sagan môže pokračovať v kariére s čistým štítom. Medzinárodná cyklistická únia totiž uznala, že zrážku s Markom Cavendishom na tohtoročnej Tour de France nespôsobil úmyselne.

Medzinárodná cyklistická únia a Peter Sagan sa zhodli, že zrážka bola neúmyselná nehoda, uvádza Športový arbitrážny súd vo Švajčiarsku. Ten sa mal odvolaním Sagana proti vylúčeniu z Tour de France zaoberať v utorok. To už ale nestihol.

Peter Sagan a Medzinárodná cyklistická únia sa totiž stihli dohodnút ešte predtým. Výsledok je taký, že meno nášho šiampióna je očistené. "To znamená, že odvolacie konanie arbitrážneho súdu bude zastavené a celý ten spor skončí," informuje športový právnik Peter Lukašek.

Nové opatrenie

Nový prezident únie David Lappartiet ubezpečil, že sa podobným situáciám budú snažiť v budúcnosti predísť. "Tento prípad ukázal, ako veľmi dôležitá je práca komisie. Do ďalšej sezóny preto nastúpia aj podporní komisári, ktorí budú asistovať hlavnej komisii so špeciálnymi expertízami videí na UCI World Tour."

Sagan to berie športovo 

Novému opatreniu sa potešil aj Peter Sagan. "Minulosť je už zabudnutá. V prvom rade ide o zlepšenie športu v budúcnosti. Preto som aj rád, že vďaka tomu, čo sa mi stalo vo Vittel, sa odkryla dôležitosť práce komisie. Som rád, že to vedie k pozitívnym zlepšeniam, pretože je veľmi dôležité robiť férové a komplexné rozhodnutia, aj keď niekedy vzplanú emócie." 

https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/937957474597994496

Peter Sagan po vylúčení prišiel o šancu na vyrovnanie rekordného počtu zelených dresov. Na poslednej tour mohol totiž získať už rekordný šiesty, čím by sa vyrovnal legendárnemu Nemcovi Erikovi Zabelovi a vstúpil by tak do histórie športu.

Súvisiace články