Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súperom ukázal chrbát, divákom Hulka! Sagan skompletizoval tucet víťazstiev
Zdielať na

Súperom ukázal chrbát, divákom Hulka! Sagan skompletizoval tucet víťazstiev

Archívna reportáž

COLMAR / Slovenský cyklista Peter Sagan vyhral piatu etapu 106. ročníka Tour de France, ktorá mala štart v Saint Dié des Vosges a cieľ v Colmare po 175,5 km. Prvá členitejšia etapa na trase tohtoročnej Tour sa skončila hromadným dojazdom, v ktorom Sagan skvelou pozičnou jazdou suverénne prevýšil všetkých konkurentov. Druhý skončil o viac než dĺžku bicykla Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma) a tretia pódiová priečka zostala pre Taliana Mattea Trentina (Mitchelton-Scott.).

Sagan vďaka víťazstvu v 5. etape zvýšil svoj náskok na čele bodovacej súťaže a opäť sa priblížil k zisku rekordného siedmeho zeleného dresu na TdF. Trojnásobný majster sveta sa dočkal 113. víťazstva v profikariére na ceste a dvanásteho v etapách počas ôsmich rokov účastí na Tour de France. Zároveň sa po štvrtý raz v tomto roku postavil na najvyšší stupienok. Francúz Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck - Quick Step si vďaka desiatemu miestu postrážil žltý dres pre lídra pretekov. Pred štvrtkovým pokračovaním stále má k dobru 14 sekúnd pred Belgičanom Woutom van Aertom a 25 sekúnd pred Holanďanom Stevenom Kruijswijkom. Saganovi patrí 9. priečka s mankom 50 sekúnd.

Stredajšia etapa zaviedla pelotón prvýkrát do kopcov, ale ešte nie vysokých. Tour de France tradične navštávila pohorie Vogézy na východe Francúzska, hoci tentoraz sa štartovalo z úplne nového miesta na mape TdF Saint Dié des Vosges. Etapa mala stredohorský charakter so štyrmi vrchárskymi prémiami druhej a tretej a kategórie s celkovým počtom 19 km v stúpaniach. Už po 20 km sa zrodil únik štvorice Tim Wellens (Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Kaťuša-Alpecin), Simon Clarke (EF Education First) a Toms Skujinš (Trek-Segafredo).

https://twitter.com/LeTour/status/1148979737563414531

Belgičan Wellens šiel do úniku s jasným cieľom polepšiť si v hodnotení vrchárskej súťaže a to sa mu aj podarilo. Ako prvý sa objavil na vrchole prvého stúpania III. kat. Cote de Grendelbruch (dĺžka 3,4 km, priemerný sklon 4,9%) na 44. km a získal 2 body. Po 73 km prišla na rad rýchlostná prémia na Heiligensteine. Po 20 bodov si z úniku došiel Austrálčan Simon Clarke. Šprint hlavnej skupiny o piate miesto a 11 bodov vyhral Talian Elia Viviani, ale hneď za ním došpurtoval na prémiu Peter Sagan. Líder bodovacej súťaže získal iba o 1 bod menej ako momentálne jeho hlavný rival v súboji o zelený dres Viviani a virtuálne mal pred ním v tej chvíli náskok 22 bodov. Náskok skupinky v úniku bol vtedy vyše dvojminútový a zatiaľ neklesal.

Chlieb sa začal lámať oveľa neskôr. Od 109. po 156. km museli cyklisti absolvovať tri vrchárske prémie. Prvá "dvojka" na trase TdF 2019 Cote du Haut-Koenigsbourg s dĺžkou 5,9 km a sklonom 5,9% sa skončila triumfom Wellensa, ktorý ďalšími 5 bodmi navýšil svoje vedenie v bojoch o bodkovaný dres. Nasledovala ďalšia prémia II. kat. Cote des Trois-Épis (4,9 km, 6.8%). Stúpanie bolo o čosi prudšie ako to predchádzajúce a vpredu zostala už len trojica cyklistov bez Dána Würtza. Pre sóloúnik sa rozhodol Lotyš Skujiňš a zobral na vrchole prémie 5 bodov. Skujiňšov náskok sa postupne míňal a 20 km pred cieľom sa jeho únik definitívne skončil. Stúpanie III. kat. na Cote des Cinq Chateaux (4,6 km, 6,1%) vrcholilo 19 km pred cieľom a na jeho vrchole bol prvý Belgičan Xandro Meurisse (Wanty - Gobert).

Vpredu sa už však sformovala silná skupina ašpirantov na víťazstvo v etape, v ktorej nechýbal ani Slovák Peter Sagan či v žltom drese jazdiaci Francúz Julian Alaphilippe. Sedem kilometrov pred koncom sa z "balíka" odpútal Portugalčan Rui Costa (UAE-Team Emirates) a sólojazdou sa snažil o etapové víťazstvo. Získal náskok 13 sekúnd, ale nestačilo to. Dva kilometre pred koncom už boli zasa všetci favoriti spolu a schyľovalo sa k hromadnému šprintu. Ten zvládol skvelým spôsobom Peter Sagan. Zo záverečnej zákruty 400 m pred cieľom sa vyrútil na štvrtom mieste a v závere nedal šancu konkurentom. Vyhral s náskokom viac než jednej dĺžky bicykla.

Štvrtková etapa z Mulhouse do La Planche des Belles Filles (160,5 km) bude prvou vážnou skúškou pre vrchárov a teda aj ašpirantov na celkové poradie. Etapa sa končí známym stúpaním na vrchol La Planche des Belles Filles do výšky 1140 m. Toto stúpanie prvej kategórie má dĺžku 7 km, priemer 8,7%, ale v samom závere musia cyklisti prekonať drastické sekcie s vyše 20-percentným sklonom terénu.

Súvisiace články

Najčítanejšie