Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sagan je historická jednotka SR v športovom marketingu
Zdielať na

Sagan je historická jednotka SR v športovom marketingu

BRATISLAVA / Peter Sagan má dva tituly majstra sveta, momentálne je svetovou jednotkou v rebríčku UCI WorldTour, a v slovenskej cyklistike chýbajú sponzori.

Podnikateľ Ján Miškovský, ktorý vráža svoje peniaze aj do fungovania profesionálneho cyklistického tímu Etixx -QuickStep, nerozumie tomuto stavu. "Je to o našej mentalite? Boja sa ľudia investovať do cyklistiky? Toto je obdobie, ktoré nebude navždy a toto obdobie môžeme využiť nielen v cyklistike, propagácii Slovenska, ale aj podporiť slovenský biznis v zahraničí cez marketing," uviedol Ján Miškovský v rozhovore pre špecializovaný portál cycling.info.sk.

Miškovský je majiteľom spoločnosti janom, ktorá dlhodobo podporuje tím WorldTour Etixx - QuickStep a nedávno s jeho šéfom Patrickom Lefeverem predĺžil spoluprácu o ďalšie dva roky. "Teraz už vôbec neváhame nad podpisom ďalšej zmluvy s Etixxom. Vidíme, že tímy vznikajú aj zanikajú, ale zatiaľ to nehrozí. Etixx stále patrí medzi najlepšie družstvá, každý rok majú najviac víťazstiev. Fungujú profesionálne, zdravo," uviedol Miškovský na adresu spolupráce s tímom, ktorého súčasťou bude aj v novej sezóne Slovák Martin Velits.

Pri otázke o zhodnotení profesionálnej cyklistickej sezóny 2016 Miškovský nemohol obísť Petra Sagana, ktorý bol jej dominantnou postavou. "Petra už rieši celý svet. Je to športový fenomén, ale aj marketingový produkt. Peter Sagan aj celý jeho tím na tom dlhodobo pracujú a veľmi dobre. Videl som rebríček športovcov s marketingovým potenciálom a bol tam spolu s Messim i Ronaldom, takže to hovorí za všetko. Ja som presvedčený o tom, že Sagan je našou historickou jednotkou v športovom marketingu. V doterajšej histórii Slovenska sme nemali takého populárneho a známeho človeka v zahraničí, ako máme teraz. Je to holý fakt a ten, kto sa pohybuje v zahraničí, vie, o čom hovorím. Myslím si, že slovenská cyklistika je vďaka Petrovi na úplnej špici, on ju robí sám takú, aká je. Verím, že nám to vydrží čo najdlhšie a nájdu sa nové talenty, ktoré postupne udržia kontinuitu, aby sme nepadli pod priemer," skonštatoval Miškovský.

Podnikateľ, pre ktorého je cyklistika veľkou záľubou a nedávno sponzorsky podporil aj slovenskú výpravu na úspešných majstrovstvách sveta v Katare, sa kriticky vyjadril o aktivitách Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). "Keď nastupoval súčasný prezident, veľa sa hovorilo o komplexných zmenách, ktoré mali posunúť tento šport dopredu, ale roky sa nič nedeje. Nový svetový rebríček je fajn, ale iba kozmetickou úpravou, ktorá výraznejšie neposunie cyklistiku dopredu. Chce to oveľa väčšie a odvážnejšie zmeny. Aj preto je tento šport pomerne monotónny, ale dávam to najmä na vrub UCI, nezvládajú to. Chce to viac komercie, financií napr. z televíznych práv do tímov a samotným cyklistom. Tí sú niekedy ako chudobní príbuzní pri iných športovcoch. To je môj názor, ale vždy je a bude problém v peniazoch a nikdy ich nebude dosť," pokračoval Miškovský na webe cycling-info.sk.

Na otázku, či si vie v budúcnosti predstaviť spojenie slovenského a českého kapitálu na založenie profesionálneho tímu s prevahou českých a slovenských jazdcov, odpovedal skôr záporne.

"Globálna biznis tradícia na Slovensku nikdy nebola. Radšej sa dajú peniaze na prvoligový futbal alebo hokej, ktoré sú viac-menej uzavreté doma. Profesionálna cyklistika je ale opakom toho, lebo doma môžete mať nejaké preteky, ale zvyšok sezóny budete aj tak súťažiť v zahraničí," vysvetlil Miškovský a ešte doplnil: "Slovenský zväz cyklistiky má dlhodobo problém s partnermi. Teraz sme sponzorovali výjazd do Kataru zo súkromnej sféry iba my a Strabag. Nikoho iného napriek majstrovi sveta prezident Peter Privara nenašiel. Možno sa ešte niekto na poslednú chvíľu vyskytol a neviem o ňom, OK, ale dvaja-traja? To je katastrofa. Ja si nemyslím, že Privara a spol to robia zle. Nesedia iba na tom zväze, ako si niektorí myslia. Oslovujú veľké množstvo firiem. Tie ale nemajú záujem dať ani pár tisíc. Čo my tu potom chceme robiť a aké máme sny? Rozumiem ľuďom, že radi by niečo takéto videli a boli hrdí na dobrý slovenský tím, ale v tomto som pesimista. Tu sa nič nečrtá. Dukla žije iba vďaka peniazom z ministerstva. Myslím si, že na tie podmienky majú slušné výsledky, ale potrebovali by aj oni v tíme zdravú konkurenciu, aby sa zlepšovali. Momentálne prosto neverím, že by sa prekonali všetky problémy a na Eurosporte by sme celoročne sledovali ´náš tím´, kde by napríklad polovicu zostavy tvorili českí a slovenskí cyklisti."

Súvisiace články