Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sagan utrpel počas pretekov pád. V bodovacej súťaži zostáva vo vedení
Zdielať na

Sagan utrpel počas pretekov pád. V bodovacej súťaži zostáva vo vedení

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Sedemnásta etapa pretekov Tour de France je najkratšia za posledných 30 rokov. Odštartovala v štýle F1. Jej víťazom sa stal Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorý získal aj odmenu 5000 eur. Peter Sagan počas pretekov spadol, no jeho čas aj tak nebol zlý. Strácal len 17 minút.

Trať 17. etapy viedla z Bagnéres-de-Luchon do Lary-Soulan a bola dlhá len 65 kilometrov. V 35 kilometri ale nastalo tvrdé stúpanie, ktoré potrápilo aj Petra Sagana.  V náročnej etape sa spočiatku držal v hlavnej skupine favoritov, neskôr z nej logicky vycúval a v zjazde z druhého kopca Col de Val Louron Azet ho dokonca postihol aj pád. Do cieľa prišiel ale v časovom limite, mal len 17 minútovú stratu.  Po príchode bol zverený do rúk lekárov. Jeho zranenia vraj ale vážne nie sú. 

https://twitter.com/LeTour/status/1022150847936045061

Pretekári absolvovali 65 km z Bagnéres-de-Luchon na vrchol stúpania Col du Portet vo výške 2215 m, čo bol vôbec najvyšší bod na tohtoročnej Tour de France. Quintana zvíťazil s náskokom 28 sekúnd pred Írom Danielom Martinom (UAE Team Emirates) a 47 sekúnd pred Britom Geraintom Thomason (Sky). Líder celkového poradia Thomas zvýšil svoj náskok na čele pred Holanďanom Tomom Dumoulinom na 1:59 min, tretí Brit Christopher Froome, ktorého záver etapy nezastihol v optimálnej forme, za tímovým kolegom zaostáva už o 2:31 min.

Quintana zaútočil v záverečnom stúpaní približne 14 km pred cieľom a tento 28-ročný vrchársky špecialista vôbec po prvý raz v kariére získal etapový vavrín na TdF. Zároveň vybojoval pre tím Movistar premiérové víťazstvo na tohtoročnej "Starej dáme". 

Takzvaný horský šprint mal aj netradičný štart, cyklisti mali presne stanovené miesta podľa aktuálneho poradia v celkovej klasifikácii, z ktorých sa pohli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie