Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tom Dumoulin víťazom 13.etapy, časovky jednotlivcov
Zdielať na

Tom Dumoulin víťazom 13.etapy, časovky jednotlivcov

BOURG / SAINT-ANDÉOL - Holandský cyklista Tom Dumoulin sa stal víťazom piatkovej 13. etapy na Tour de France, ktorou bola individuálna časovka na 37,5 km z Bourg-Saint-Andéol do La Caverne du Pont-d'Arc.

Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Giant-Alpecin časom 50:15 min deklasoval konkurenciu, na druhom mieste s odstupom 1:03 min skončil britský držiteľ žltého dresu Christopher Froome zo zoskupenia Sky, na treťom mieste klasifikovali Portugalčana Nelsona Oliveiru z Movistaru, ktorý zaostal za víťazom o 1:31 min. Slovenský majster sveta a vedúci muž bodovacej súťaže Peter Sagan obsadil 78. pozíciu s mankom 6:17 min na víťaza.

Cyklisti pred začiatkom piatkovej individuálnej časovky si minútou ticha uctili obete štvrtkového večerného teroristického útoku v Nice, keď 31-ročný muž s francúzsko-tuniským občianstvom na nákladnom aute vrazil na rušnom bulvári Promenade des Anglais do davu, ktorý oslavoval Deň dobytia Bastily. Zanechal za sebou najmenej 84 mŕtvych a viac ako sto zranených.

"V prvom rade chcem povedať, že minulú noc sa stalo niečo veľmi zlé. Bol som strašne smutný, keď som sa ráno prebudil a zistil, čo sa udialo. Rozmýšľal som, či Tour bude pokračovať. Nemôžeme nechať teroristov, aby rozhodovali o našich životoch. Dve hodiny pred mojím štartom som sa opäť sústredil na preteky a darilo sa mi. Som spokojný s výkonom. Froome ma mohol zdolať, ale myslím si, že som dosiahol veľmi dobrý čas," povedal Dumoulin po dojazde do cieľa pre letour.fr.

Z popredných špecialistov na časovky bol na 9. mieste trojnásobný majster sveta Tony Martin z tímu Etixx-QuickStep, ktorý zaostal za Dumoulinom o 2:06 min. Ešte horšie dopadol štvornásobný svetový šampión Fabian Cancellara, ktorý skončil na 23. pozícii s odstupom 3:15 min. Katastrofálne si počínal úradujúci majster sveta v časovke Vasil Kirijenka z tímu Sky (120. miesto, +7:33 min), ale bolo zrejmé, že v piatok neriešil osobné ambície a sústredí sa na pomoc svojmu lídrovi Chrisovi Froomovi v zostávajúcom priebehu Tour.

Tom Dumoulin ovládol na tohtoročnej Tour de France druhú etapu, prvýkrát sa tešil v nedeľňajšej 9. etape s cieľom na vrchole kopca Andorre Arcalis. Čo sa týka časoviek, úradujúci holandský šampión v tejto disciplíne dosiahol už šieste prvenstvo na úrovni WorldTour. Tento rok vyhral krátku časovku na Giro d´Italia, vlani sa radoval na Vuelte, tiež vo Švajčiarsku a Baskicku a rok predtým aj na domácom etapovom podujatí Eneco Tour.

Sobotňajšia 14. etapa by mala byť ďalšou šancou pre šprintérskych špecialistov. Na 208 km dlhej trase medzi Montélimarom a Villars-Dombes sa nachádzajú tri stúpania najnižšej štvrtej kategórie, všetky v prvej polovici etapy. Rýchlostná prémia v La Fayette príde na rad 63 km pred cieľom.

Výsledky - Tour de France 2016:

13. etapa (Bourg-Saint-Andéol - La Caverne du Pont-d'Arc, individuálna časovka na 37,5 km): 1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 50:15 min, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:03, 3. Nelson Oliveira (Portug.) Movistar +1:31, 4. Jérôme Coppel (Fr.) IAM Cycling +1:35, 5. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing +1:41, 6. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +1:54,... 16. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +2:50,... 18. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +3:01,... 20. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:08,... 30. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +3:52,... 78. Peter Sagan (SR) Tinkoff +6:17