Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
MNÍCHOV 1972. Nemci vedeli, že sa chystá útok
Zdielať na

MNÍCHOV 1972. Nemci vedeli, že sa chystá útok

Písal sa rok 1972 a celý svet upriamil svoju pozornosť na sviatok športu, Letné olympijske hry v Mníchove. Tie sa však zapísali do historických análov nie športovými výkonmi, ale teroristickým útokom. Najnovšie informácie hovoria o tom, že nemecká vláda o hrozbe útoku vedela.

Vláda o všetkom vedela

Nemecká vláda mala pred mníchovskou olympiádou v roku 1972 informácie o tom, že hrozí teroristický útok, ale mu nezabránila. Týždenník Der Spiegel v novom čísle napísal, že informáciu o hrozbe dostalo ako nemecké ministerstvo zahraničných vecí, tak aj tajná služba. Pri palestínskom útoku na olympiáde zahynulo 11 členov izraelskej delegácie. 

K útoku sa prihlásila palestínska skupina "Čierny september". 5. septembra jej komando obsadilo ubytovne izraelskej výpravy v olympijskej dedine a požadovalo prepustenie 200 Arabov väznených v Izraeli.

Niekoľko dní pred zahájením olympiády sa informácie o vážnej hrozbe objavila aj v talianskej tlači. Nemecká vláda ale nezaviedla preventívne opatrenia, takže Palestínčania sa do objektu dostali bez akejkoľvek bezpečnostnej kontroly.

Nemecký týždenník taktiež poukázal na to, že vláda po útoku systematicky informácie o predchádzajúcom varovaní tajila. Ministrom údajne bolo zaslané memorandum doporučujúce zdržať sa akejkoľvek kritiky iných predstaviteľov i vlády samotnej a taktiež neposkytovať informácie o útoku verejnosti. Navzdory správam, ktoré upozorňovali na precíznosť počínania palestínskej skupiny, nemecký kabinet vraj dostal informáciu, že je Čierny september zle zorganizovaný.

Plánovanie a prepad

Plán únosu izraelských olympionikov sa zrodil v júli 1972. Mala to byť odpoveď na to, že Medzinárodný olympijsky výbor ignoroval palestínske žiadosti o možnosť vypraviť vlastnú olympijsku výpravu do Mníchova. Veliteľ teroristickej skupine Abú Ijád a jeho zástupca Abú Daúd začali celú operáciu plánovať a pripravovať. Daúd zbieral informácie v Mníchove a následne nakúpil zbrane v Bulharsku. Ijád spolu s vysoko postaveným funkcionárom Fatahu Alim Hasanom Salámou zostavovali prepadovú skupinu. 

Ako veliteľov vybrali L. Afifu (Ísa) a Jusufa Nazzála (Tony). K nim bolo priradených šesť mladíkov z palestínskych utečeneckých táborov. V ich prípade nebolo pochýb o odhodlaní bojovať proti Izraelu. Celá skupina sa zúčastnila niekoľkých výcvikových táborov v Sýrii či v Líbyi. V Auguste priviezol Abú Daúd do Mníchova zbrane, ktoré uložil do batožinových skriniek. Len niekoľko hodín pred útokom sa skupina teroristov dozvedel, čo majú robiť.

Izraelskí športovci večer pred samotným prepadom boli v divadle a niekoľko minút po polnoci išli spať. O 4:30 sa cez dostala skupina teroristov za pomoci nič netušiacich amerických atlétov. S ukradnutými kľúčmi vnikli do apartmánov, kde bývali izraelskí športovci. Nasledovala rukojemnícka dráma, ktorá trvala niekoľko hodín.

Približne o piatej hodine ráno bola o všetkom informovaná polícia, tá uzavrela olympijsku dedinu a začala konať. Teroristi odovzdali zoznam svojich požiadaviek. Za prepustenie jedenástich rukojemníkov požadovali prepustenie 234 palestínskych a arabských väzňov zadržiavaných v Izraeli a dvoch členov Frakcie červenej armády uväznených v Nemecku. Chceli ich okamžitý odchod do Egypta. Na to vyhodili na ulicu telo jedného zo športovcov.

Pri tomto teroristickom útoku zomrelo jedenásť nevinných športovcov, ktorí chceli reprezentovať svoju krajinu. Vdova po jednom z nich počas londýnskej olympiády odkázala MOV: "Hanba vám, MOV, lebo ste zabudli na 11 členov olympijskej rodiny." Viac sa dočítate TU.

Čierny september

Čierny september bola palestínska teroristikcá skupina založená v roku 1970. Známa sa stala práve po svojom útoku na Izraelských olympionikov na LOH v Mníchove v roku 1972.

Podľa dostupných informácií,je názov teroristickej skupiny odvodený od konfliktu medzi jordánskym kráľom Husajnom a fadeínmi, ktorý sa začal 16. septembra 1970. Tento konflikt vyústil do masakrov, ktoré realizovali jordánske sily pri vyháňaní palestínskych utečencov z utečeneckých táborov na jordánskom území.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články