Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
1908, 1948, 2012. Londýn prepisuje historické štatistiky
Zdielať na

1908, 1948, 2012. Londýn prepisuje historické štatistiky

Londýn sa stane prvým mestom v histórii, ktoré bude hostiť tretíkrát olympijské hry. V minulosti sa v britskej metropole konal športový sviatok v rokoch 1908 a 1948. Oheň olympijských hier 2012 bude horieť od 27. júla do 12. augusta.

Tesná porážka Paríža

O usporiadateľovi Hier XXX. olympiády sa rozhodovalo pred siedmimi rokmi na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v Singapure, Londýn zdolal Paríž o štyri hlasy 54:50.

Londýn vtedy kandidoval na usporiadanie OH vôbec prvýkrát, hoci predtým bol ich dejiskom už dvakrát. Prvýkrát dostal možnosť usporiadať OH v roku 1908 po tom, čo sa práva po výbuchu sopky Vezuv zriekol Rím, ktorý venoval všetky sily na obnovu Neapola. Do britskej metropoly vtedy pricestovalo 2035 športovcov z 22 krajín, žien však bolo len 36.

Aj druhé OH v roku 1948 dostal Londýn viac-menej náhodou. Pôvodne sa mali športovci celého sveta stretnúť v roku 1940 v Tokiu. Druhá svetová vojna však olympijskú tradíciu prerušila. Japonsko patrilo medzi zdolané mocnosti, a preto MOV neponúkol OH Tokiu, ale oslovil Londýn. Na OH 1948 sa nezúčastnili športovci zo ZSSR, ale z iných komunistických krajín do Londýna pricestovali. Celkovo sa predstavilo pri Temži 4099 športovcov z 59 krajín. Chýbali Nemci a Japonci.

Holandská atlétka Fanny Blankersová-Koenová sa vtedy stala prvou ženou, ktorá na jedných hrách získala štyri medaily. Športovci nebývali v olympijskej dedine, ale v školách, vládnych budovách a armádnych objektoch. Na OH 1948 prvýkrát použili cieľovú kameru, ktorá rozhodla o víťazovi behu na 100 m Harrisonovi Dillardovi, ktorý zabehol rovnaký čas 10,3 sekundy ako ďalší Američan Barney Ewell.

Hry 2012? Meganákladné

Súčasné olympijské hry v Londýne budú v porovnaní s predchádzajúcimi diametrálne odlišné. Do britskej metropoly sa chystá takmer 10 500 športovcov z 203 krajín, podujatie bude veľkolepejšie ako v predchádzajúcom storočí. "Situácia je úplne iná, terajšie hry sa s minulými nedajú vôbec porovnávať. Hry v roku 1908 boli prvými skvele organizovanými a skutočne medzinárodnými. V roku 1948 sa konali hry po katastrofickej vojne a všetky krajiny venovali pozornosť predovšetkým svojej obnove,“ povedal pre AFP generálny sekretár Medzinárodnej asociácie olympijských historikov Anthony Bijkerk.

V roku 1948 trpela Európa hladom, Londýnu pri stravovaní športovcov pomáhali aj niektoré iné krajiny. Holandsko napríklad poslalo 100 ton ovocia a zeleniny pre športovcov, Dánsko venovalo 160-tisíc vajec. Zlaté medaily boli vtedy zo zoxidovaného striebra.

Kandidatúra mesta na OH 2012 sa rozbiehala pomaly. Bývalá šéfka prípravného výboru, americká podnikateľka Barbara Cassaniová vybojovala pre Londýn finálovú päťku, neskôr zo svojho postu odstúpila. Novým šéfom kandidatúry sa stal legendárny bežec, dvojnásobný olympijský víťaz Sebastian Coe. Ten v súčasnosti pracuje s rozpočtom 9,3 miliardy libier (11,6 miliardy eur), čo je štyrikrát viac, ako sa predpokladalo pri kandidatúre, a tisícnásobne viac ako pri OH v roku 1948. Coe sa premenil z olympijského víťaza na šéfa organizačného výboru. Pre úspech OH loboval na rôznych politických fórach v krajine. Päťdesiatpäťročný Brit musel vysvetľovať, prečo sa rozpočet zvýšil oproti plánom štyrikrát.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články