Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTOGALÉRIA. V Londýne majú posilňujúci autobus
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. V Londýne majú posilňujúci autobus

Olympiáda v Londýne má nespočetné množstvo atrakcií. Jednou z nich je slávny dvojposchodový autobus. Avšak taký, aký bude stáť pred Českým domom, nenájdete nikde na svete. Robí totiž kľuky.

Skonštruované za polroka

Klasickému londýnskemu dvojposchodovému autobusu z roku 1957 prirobil Český výtvarník David Černý obrovské železné ruky, ktorými sa stroj striedavo zdvíha a klesá k zemi. Niet pochýb, že červený double decker robiaci kľuky bude pred Českým domom v Londýne vzbudzovať pozornosť.

Jeho okná sú vyplnené televíznymi obrazovkami, ktoré budú premietať originálny obsah. Výroba červeného double deckera trvala polroka a po skončení olympiády sa presťahuje do Prahy.

Kľuky predsa robia aj väzni

A prečo vlastne autobus robí kľuky? "Je to cvičenie, ktoré v rámci tréningu robí každý športovec. Je to súčasť vojenského výcviku a niekedy ich za trest musia robiť aj väzni. Pustiť sa do tohto projektu pre Český dom bola pre mňa veľká výzva a dúfam, že okrem monstróznosti a humoru ponúka double decker aj istú dávku dvojznačnosti a irónie,“ povedal pre oficiálnu stránku Českého domu autor.

David sa preslávil kontroverznou satirickou Entropu. Ide o plastiku, ktorá provokujúcim spôsobom zobrazuje stereotypy spojené s každou krajinou. Dielo bolo vystavené v Bruseli 12, januára 2009 a jeho pohyblivé multimediálne časti aktivovali 15. januára. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články