Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Olympiáda v roku 1948. Športovci spali na internátoch
Zdielať na

Olympiáda v roku 1948. Športovci spali na internátoch

Metropola Veľkej Británie privíta olympijské hry už po tretíkrát v histórii. Prvý raz do Londýna zavítali športovci v roku 1908 a druhý o štyridsať rokov neskôr. Na ďalšiu šancu čakalo mesto 64 rokov.

Podal protest a vyhral

Londýn usporiadal prvý raz olympiádu v roku 1908. Domáci oslavovali celú výpravu Veľkej Británie, ktorá získala 56 zlatých medailí a talianskeho maratónca Doranda Pietriho. Ten vyčerpaný, dehydrovaný a na pokraji kolapsu pred cieľom niekoľkokrát  spadol. Lekár a riaditeľ pretekov mu pomohli dostať sa do cieľa, ale zlato z toho nebolo. Druhý Američan Johny Hayes podal protest a maratón napokon vyhral on.

Druhá preslávila Zátopka

Druhú olympiádu prežil Londýn v roku 1948. Po druhej svetovej vojne zničená krajina usporiadala skromné, ale pekné hry, aj keď nepostavila žiadne nové športovisko. Pretekári nebývali v olympijskej dedine, ale na internátoch a doniesli si so sebou dokonca aj jedlo a vodu.

Nemecko a Japonsko ako vojnových agresorov na Hry nepozvali, sovietskym športovcom zasa zakázal štartovať Stalin. Londýn v roku 1948 preslávil najmä československého bežca Emila Zátopka. Ten získal zlato v behu na 10 tisíc metrov a striebro na polovičnej trati. Zažiarila aj vtedy 30-ročná matka troch detí Fanny Blankersová-Koenová. Lietajúca Holanďanka získala štyri zlaté medaily v behoch na 100 a 200 metrov, v behu na 80 metrov cez prekážky a v štafete 4x100 metrov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články