Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Moslimka Sarah Attar (19). Posledná a predsa prvá!
Zdielať na

Moslimka Sarah Attar (19). Posledná a predsa prvá!

Dobehla posledná, no zožala oveľa hlasnejší potlesk, ako víťazka behu na 800 metrov. Sarah Attar je novou hviezdou olympiády v Londýne. Hneď, ako sa postavila na štart, získala si srdcia miliónov divákov a to napriek tomu že bežala úplne zahalená. Alebo možno práve preto.

Som hrdá!

Saudská Arábia čelila tlaku zo strany Medzinárodného olympijského výboru už dlhší čas, aby povolila aj ženskú nomináciu. Po džudistke Wojdane Šaherkani atlétka Sarah Attar vôbec ako prvá žena reprezentovala túto moslimskú krajinu v behu na 800 metrov.

Musela však bežať zahalená, v bielej kapucni,  s dlhými rukávmi a v čiernych legínach. Ešteže mohla mať aspoň odhalenú tvár. "Bola to úžasná skúsenosť. Som hrdá, že som ako prvá žena atlétka reprezentovala moju krajinu. Vedela som, že nevyhrám, ale reakcia ľudí ma veľmi milo prekvapila," vyhlásila.

Strata? No a čo!

Attar v rozbehu na 800 metrov dobehla posledná, s takmer 44 sekundovou stratou na víťazku, ale to 19-ročnej študentke vôbec neprekážalo. Ani nemuselo, pri takom búrlivom potlesku, aký si vypočula.

Aj vďaka nej sa ľady začali topiť a Saudská Arábia sa pridala ku Kataru a Bruneju. Krajinám, ktoré tiež prvý raz vyslali na olympiádu aj ženy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články