Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci na OH. K4 bez medaily, finišovala na 6. mieste
Zdielať na

Slováci na OH. K4 bez medaily, finišovala na 6. mieste

Štvorkajak v zložení Peter Gelle, Martin Jankovec, Juraj Tarr a Erik Vlček skončil vo finále K4 na 1000 m trati na olympijských hrách v Londýne na šiestom mieste.

Austrálsky štvorkajak v zložení Tate Smith, Dave Smith, Murray Stewart, Jacob Clear získal na OH 2012 v Londýne zlato na 1000 m. Vo finále triumfoval spôsobom štart-cieľ pred loďami Maďarska a Česka. Novozložená slovenská káštvorka v zostave Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček, Juraj Tarr obsadila 6. miesto. Zverenci trénera Petra Likéra jazdili ešte 250 metrov pred cieľom  na bronzovej priečke, vo finiši ich však okrem českej posádky predstihli aj Nemci a Dáni.

Z jazera Eton Dorney bez cenného kovu

Slovenský štvorkajak tak nedodržal postupnosť a po 4. mieste zo Sydney 2000, bronze z Atén 2004 a striebre z Pekingu 2008 nevylovil z jazera Eton Dorney najcennejší olympijský kov. Nová zostava sa vykryštalizovala iba mesiac pred štartom olympiády. Gelle s Jankovcom po treniciach okolo zloženia posádky nahradili v lodi bratov Richarda a Michala Riszdorferovcov, ktorí pred štyrmi rokmi získali s Vlčekom a Tarrom striebro. Slovenský štvorkajak v prvom spoločnom súťažnom vystúpení naznačil, že s ním treba počítať, keď suverénne vyhral svoju rozjazdu a postúpil priamo do finále. V elitnej osmičke sa mu však nepodarilo naplniť medailové ambície.

Sklamanie a slzy v očiach

Zadák Tarr, ktorý je najskúsenejším zo slovenského kvarteta, mal po skončení finále slzy v očiach. "Je to veľké sklamanie. Po rozjazde sme si verili, vo finále hneď po štarte odskočili tri lode a dúfali sme, že by z toho mohlo byť aj zlato. Záver nám však vôbec nevyšiel. Mrzí nás, že sme neurobili výraznejší výsledok, pretože sme sa cítili dobre," povedal Tarr. Veľké sklamanie netajil ani "háčik" Gelle. "Boli sme pripravení dobre, 800 metrov sme jazdili na medailovej priečke, no posledných 200 metrov nám nevyšlo. Štyri roky makáte a teraz toto." Vlček priznal, že v závere postihla slovenskú káštvorku kríza. "Chceli sme ísť svoje preteky, udávať tempo a v závere ho vystupňovať. Prišla však kríza a namiesto toho, aby sme zrýchľovali, sme spomalili."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články