Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dnes na OH boj o medailu! Gelle s Vlčekom si v K2 na 1000 m veria
Zdielať na

Dnes na OH boj o medailu! Gelle s Vlčekom si v K2 na 1000 m veria

V stredu 8. augusta sa v prvom finálovom bloku pretekov v rýchlostnej kanoistike na Hrách XXX. olympiády v Londýne predstaví jediná slovenská loď. V K2 mužov na 1000 m nastúpia v areáli Eton Dorney Peter Gelle s Erikom Vlčekom v pozícii úradujúcich majstrov sveta z minuloročného svetového šampionátu v maďarskom Szegede.

Favoritmi nie sú, finále je nabité

Obaja však vedia, že favoritmi nie sú. "Je tam veľmi veľa silných súperov. Nemci, Maďari, Rusi, treba počítať so všetkými. Nemci išli v rozjazde veľmi dobre, Maďari zase ukázali svoju silu v júni na majstrovstvách Európy. Bude to nabité finále. Sám som zvedavý, ako to pôjde," zamyslel sa nad pretekmi "háčik" lode Peter Gelle. "Šanca tu je a ja verím, že sa nám jazda vydarí. Súperov sa nebojím, trochu mám obavy, aby sme my neurobili nejakú chybu, aby sme si dobre sadli do lode, aby nás nerozkýval nejaký bočný vietor. Verím, že máme na to, aby sme urobili pekný výsledok," naznačil skúsený Erik Vlček. Čo myslí pod pojmom "pekný výsledok" však už konkretizovať nechcel.

V Londýne majú nabitý program

Obaja majú v v britskej metropole mimoriadne nabitý súťažný program. V pondelok absolvovali dve jazdy v K2, v utorok ďalšiu v K4. Všetky premenili v postup do bojov o vzácne kovy. Vedia, že ich čakajú dva najdôležitejšie a mimoriadne náročné kilometre v ich kariére. "Únavu necítim. Ja som práve ten typ, ktorý potrebuje byť v akcii, zasúťažiť si, potom sa cíti lepšie," vravel Erik Vlček. "Dôležitá pre nich bude teraz regenerácia, aby ich nič nevyrušovalo, mali dobrú stravu a spánok. To sa možno zdá ako malichernosti, ale sú to základné veci. S formou neurobíme nič, natrénované majú. Prírodné podmienky budú pre všetkých rovnaké. Potrebujú sa skoncentrovať. Urobíme všetko pre to, aby mali maximálnu pohodu," sľuboval vedúci slovenskej výpravy rýchlostných kanoistov na londýnskych Hrách Boris Bergendi.

Vlček historicky druhým najúspešnejším Slovákom

Zadák lode Erik Vlček je historicky druhý najúspešnejší slovenský rýchlostný kanoista. Štartuje už na svojej štvrtej olympiáde v kariére. Vie, že preteky pod piatim kruhmi sú nielen fyzicky, ale aj psychicky mimoriadne náročné. "Určite to je väčší stres ako na iných pretekoch, viac to vŕta v hlave. Počítal som s tým. Pripravoval som sa aj na to, že možno budem ťažšie zaspávať. Doteraz to však bolo bez problémov, dúfam, že aj pred finále budem spať dobre," pousmial sa 30-ročný Komárňan. "Nie, so zaspávaním nemám ani ja problémy," zareagoval Peter Gelle na otázku, či sa ani on nenechá rušiť v spánku. "Viem, že tá nervozita príde ráno s balením na preteky, ale zatiaľ sa mi to darí celkom dobre odbúrať. Budím sa pravidelne pred šiestou bez budíka. Chceme prísť sem do areálu skôr, aby sme sa stihli bez stresu a nervozity rozcvičiť a pripraviť na preteky," naznačil olympijský novic predštartový program dvojice.

Pred pretekmi si doprajú zaslúžený oddych

Večer pred pretekmi sa chystali stráviť oddychom pri televízore či počítačových hrách. "Vypneme hlavy, zabudneme na chvíľu na to, čo nás čaká," vravel zadák lode Erik Vlček. "Nie, o finále sa nebudeme rozprávať, ráno si povieme pred štartom všetko dôležité. Teraz si potrebujeme zapnúť hlavy na regeneráciu a ráno zase nakopnúť zmysly na sústredenie na preteky," načrtol program oboch Peter Gelle.  Vo finále dvojkajaka sa nemienia šetriť. "Určite dáme zo seba všetko. Je to jedna jazda, môžeme tam aj zomrieť," so zveličením uzavrel háčik lode - 27-ročný rodák z Nových Zámkov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

tasr, Gelle s Vlčekom na OH

Súvisiace články