Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci na OH. Gelle s Vlčekom do finále K2 na 1000 m
Zdielať na

Slováci na OH. Gelle s Vlčekom do finále K2 na 1000 m

Slovenský dvojkajak v zložení Peter Gelle, Erik Vlček sa na OH 2012 v Londýne suverénnym spôsobom prebojoval do stredajšieho A-finále K2 na 1000 m.

Úradujúci majstri sveta na kilometri vyhrali druhé semifinále pred ruským tandemom Ilja Medvedev, Anton Rjachov a portugalskou dvojicou Fernando Pimenta, Eduardo Silva.

Gelle s Vlčekom sa predstavili vo štvrtej dráhe a po úvodnom medzičase boli druhí tesne za Belgičanmi. Po polovici trate však už jazdili na vedúcej priečke, ktorú si udržali až do konca. Do bojov o medaily postúpilo osem dvojkajakov. Priamo z rozjázd sa kvalifikovali Nemci Martin Hollstein s Andreasom Ihlem a Maďari Rudolf Dombi, Roland Kökeny.

Postupový scenár naplnili do bodky

Peter Gelle stanovený scenár na postup do finále presne popísal: "Boli to ťažké preteky, vyžadovali si stopercentné pádlovanie. Máme zo seba radosť, lebo nám kilometer pekne odbúdal celú trať. Vlastne sa nič mimoriadne neprihodilo, aj dobre to vyzeralo, aj dobre sa išlo a presne takto, len o niečo rýchlejšie, pôjdeme finále."

Vždy pridali, keď bolo treba, kontrolovali pozíciu na čele. Erik Vlček potvrdil, že do bodky splnili všetko, čo si zaumienili. "Od začiatku sme si držali dobré tempo, súperi sa nedoťahovali, náskok sme postupne zvyšovali a z neho v záverečných metroch ťažili. Videli sme, keď nastúpili súperi, zareagovali sme a prvú pozíciu ustrážili."

Krajčovič nepostúpil do semifinále K1 na 1000 m

Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Marek Krajčovič nepostúpil na OH 2012 v Londýne do semifinále K1 na 1000 m. Olympijský debutant obsadil v tretej rozjazde posledné siedme miesto časom 3:39,649. Za víťazným Dánom Rene Poulsenom zaostal o vyše deväť sekúnd. Postup do semifinále si zabezpečilo najlepších päť kajakárov z troch rozjázd a najrýchlejší zo šiestej priečky.

Marek Krajčovič v Eton Dorney nerúbal vysoko

Stačilo mu, že zo seba vydá všetko natrénované. "To bol hlavný cieľ a aj sa to podarilo. Na nejaký prenikavejší výsledok som nemyslel, súperi boli pre mňa veľká neznáma a nevedel som, čo od nich očakávať. Boli dobrí, to jediné som o nich mohol povedať."

Unavený, trochu sklamaný zo siedmeho miesta, vydal vraj zo seba maximum. "Rýchlejšie to nešlo, šiel na doraz. Žmýkal som sa žmýkal, no viac nevyžmýkal. Dosť som stratil na prvého Dána Poulsena, porovnávať sa však s niekým, ktorý mieri na medailu, by bolo zbytočné." Mapovanie súperov len potvrdzovalo holý fakt, že sa im ťažko vyrovná. "Ani neviem, či tam boli takí, ktorých by som mohol predbehnúť, išiel som bez ohľadu na nich na doraz. Ja som viac frekvenčný typ, každý jazdí inak, niekto využíva viac silu, ja frekvenciu pádla, tí najlepší asi oboje."

Voda v ničom Marekovi nebránila

"Dobre sa na nej jazdí, hneď prvýkrát som mal z nej dobré pocity, na formu sa nesťažujem, len v závere zboku zafúkalo, predtým do chrbta, no nielen mne, nemám sa na čo vyhovárať." Olympijská premiéra svojou poučnosťou zapôsobila. "Mohla byť aj lepšia, aspoň som si vyskúšal atmosféru, stres, v budúcnosti túto skúsenosť určite využijem. Som šťastný, že tu štartujem, aj Rio o štyri roky láka, dúfam, že tam nebudem chýbať."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

tasr, Marek Krajčovič

Súvisiace články