Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenský šport je na pokraji vymretia, varuje Moravcová (36)
Zdielať na

Slovenský šport je na pokraji vymretia, varuje Moravcová (36)

Vrcholových športovcov mať nebudeme. Slovenský šport je na pokraji vymretia. V tomto odvetví vyslovene platí, po nej potopa! Takéto vyhlásenia vychádzajú z úst našich športovcov čoraz častejšie. A najnovšie aj z úst slovenskej olympioničky, plavkyne Martiny Moravcovej.

Žalostná situácia na Slovensku

Iné štáty tlačia do športu miliardy, no na Slovensku je situácia až smiešne iná. "U nás sa len ukrajuje, ukrajuje, ukrajuje, inflácia stúpa, takže tých prostriedkov je reálne možno niekde tretina, čo bývalo kedysi, aj menej, lebo ten trend neustále pokračuje," tvrdí plavkyňa.

Bez peňazí niet muziky a v športe to platí desaťnásobne. "Pokiaľ neviete, že môžete zorganizovať sústredenie, vy ho nemôžete zorganizovať, lebo na to nemáte prostriedky, či už reprezentačný alebo iný zraz, nemôžete tie decká poslať na nejaké preteky, lebo zase nemáte peniaze," objasňuje ďalej Moravcová.

Hrozí koniec vrcholového športu

A preto na Slovensku reálne hrozí koniec vrcholového športu. "Ak chceme mať vrcholových športovcov, vtedy je to už o zamestnaní, ak to nemá zaplatené, ide ďalej, musí si nejak inak zariadiť život, oni zotrvajú, ale presunú to do hladiny rekreačného športovania, čo nie je zlé, ale vrcholových športovcov nebudeme mať," smutne dodáva na záver.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/Tomáš Benedikovič

Súvisiace články