Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri ubytovaní a vstupenkách na OH je na mieste opatrnosť
Zdielať na

Pri ubytovaní a vstupenkách na OH je na mieste opatrnosť

V súvislosti s olympijskými hrami, ktoré sa uskutočnia od 27. júla do 12. augusta v Londýne, upozorňuje britská polícia verejnosť, aby bola opatrná najmä pri on-line rezervovaní ubytovania a vstupeniek na internete.

Rovnaká výzva platí aj pre paralympijské hry, ktoré bude Londýn hostiť od 29. augusta do 9. septembra. "Styčný úrad Veľkej Británie a Severného Írska pri Europole v Haagu kontaktoval Policajný zbor Slovenskej republiky a požiadal ho o súčinnosť pri informovaní širokej verejnosti pred možnými podvodmi," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Najbezpečnejší spôsob je rezervovať si ubytovanie priamo v renomovanom hoteli alebo v renomovanej cestovnej kancelárii. Pred rezerváciou v cestovnej kancelárii si treba overiť, či je členom niektorého obchodného združenia, napr. ABTA, Travel Association alebo Air Travel Organisers Licensing (ATOL). "V prípade priamej rezervácie v hoteli je nutné preveriť, či objednávajúci hovorí so skutočným majiteľom alebo sprostredkovateľom," varuje Slivka. "Je dobré preveriť si, či sa adresa zariadenia zhoduje s adresou uvedenou v ponuke. Vhodné je prečítať si referencie predchádzajúcich návštevníkov. Preverte si sprostredkovateľa, s ktorým komunikujete prostredníctvom webstránok, zistite si, či existujú o ňom nejaké referencie, spýtajte sa ho, ako si preveril ponúkané zaradenie a jeho majiteľa, všimnite si, či jeho webstránka používa ´Padlock´ - symbol na označenie bezpečnosti stránky," upozorňuje polícia.

Polícia vyzýva, aby návštevníci pri platbe za ubytovanie nikdy neplatili v hotovosti a ani nepoužívali na prevod platby Western Union alebo Moneygram, pretože nie sú určené na komerčné platby. Najbezpečnejšie je platiť kreditnou kartou. Vždy si treba skontrolovať termíny a podmienky, aby bolo jasné, za čo platia. "Nezabúdajte, že existujú podvodné ponuky a klamlivé reklamy. Ak máte pochybnosti o zariadení, nerezervujte si tam ubytovanie," dodal Slivka.