Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Tourminátor Sagan je doma! S fanúšikmi sa stretol vo veľkom štýle
Zdielať na

Tourminátor Sagan je doma! S fanúšikmi sa stretol vo veľkom štýle

BRATISLAVA / Peter Sagan je doma! Na Magio pláži v bratislavskej Petržalke ho privítali stovky cyklistických fanúšikov. Súčasťou stretnutia boli autogramiáda, fotenie či koncert.

Špecifiká Tour de France

Podľa najúspešnejšieho slovenského cyklistu a štvornásobného držiteľa zeleného trička je každá Tour de France iná. "Po všetkých tých zážitkoch by sa o každom jednom dni na Tour dala napísať kniha. Tento rok to bolo pre mňa v niečom iné ako predtým. V niektorých etapách som fungoval ako pomocník Alberta Contadora. Úplná novinka to však nebola, predtým som to už robil aj pre Vincenza Nibaliho," opísal Sagan.

Tour de France hodnotí pozitívne, aj keď nevyhral etapu. "Profilovo to bola asi najťažšia Tour za posledné štyri roky, keď som tam bol aj ja. Všetko sa však odvíja od vnútorných pocitov. Ja som sa tento rok cítil veľmi dobre, preto mi to celé celkom rýchlo a dobre ubehlo," dodal.

"Nechcem sa zamýšľať nad tým, či mi môžu organizátori ešte viac sťažiť cestu za zeleným dresom. Možno to vrátia späť do pôvodného stavu," dodal s úsmevom na perách.

Sagan viac ako hodinu odpovedal na otázky novinárov:

SITA

Pocity na trati a podpora fanúšikov

"Opisovať pocity z trate na tlačovke je o ničom. Treba si vziať bicykel a ísť šliapať do kopca, vydať zo seba maximum a vyskúšať si sebazaprenie. Je veľký rozdiel v tom, či sa človek cíti počas etapy dobre alebo zle," okomentoval pocity z trate.

"A čo sa týka fanúšikov, boli skvelí. Niekedy som mal pocit, že som tých 21 dní ani nešliapal do pedálov, ale nechal sa tlačiť fanúšikmi. Pripadal som si ako na majstrovstvách Slovenska. Každým dňom pribúdalo pri trati viac a viac slovenských vlajok, čo bolo super. Dokonca som videl aj ľudí z cudziny ako mi mávali slovenskými vlajkami. Všetkým pekne ďakujem," povedal na adresu fanúšikov Peter Sagan.

Sagana privítali na bratislavskej Magio pláži stovky fanúšikov:

SITA

Vuelta a prípravy na MS

"Vuelta by mohla byť dobrá šanca pripraviť sa dobre na majstrovstvá sveta," tvrdí Sagan. Podľa vlastných slov nemá ešte stanovené konkrétne ciele. Chcel by sa tam zapracovať do pretekárskeho rytmu.

"Samozrejme, ak by bola šanca bojovať o prvé miesto v etape, nepremrhám ju. Po Vuelte by malo ešte nasledovať vysokohorské sústredenie v USA a potom majstrovstvá sveta v Richmonde. Či pôjdem celú Vueltu, teraz ešte neviem. Rozhodnem sa až priamo na mieste," dodal Sagan.

Chris Froome

"Nemôžem povedať, že je môj kamarát, lebo skutočných kamarátov človek v živote nemá veľa. Aj ja ich mám len pár. Poznám ho len z pretekov, ale mám pocit, že je to normálny chalan, veľmi rozvážny a cieľavedomý. Samozrejme, je veľmi úspešný," povedal na adresu víťaza Tour Chrisa Frooma Sagan.

Na bicykloch prišli malí aj veľkí:

SITA

Menšia kríza na Tour

Peter Sagan tvrdí, že tohtoročná Tour mu prešla celkom dobre. Priznal ale aj menšiu krízu. "Dva dni po druhom dni voľna to bolo pre mňa veľmi ťažké. Boli tam asi štyri náročné stúpania a ja som prišiel do cieľa až vzadu v takzvanej grupette," opisuje Sagan. 

"Bol som si však istý, že táto minikríza prejde a na druhý deň už bude dobre. Tak aj bolo, (išlo o 18. etapu z Gapu do Saint Jean de Maurienne a Sagan prišiel do cieľa na 137. mieste s odstupom 35:51 min za víťazným Romainom Bardetom - pozn. red.)," dodal Sagan.

Druhé miesta

"Z tých druhých miest ma najviac mrzela prehra s Gregom van Avermaetom v 13. etape v Rodez. A čo sa týka druhých miest celkovo, povedal by som k tomu asi toľko: radšej skončiť druhý ako tretí," povedal Sagan.

Vzťah s Tiňkovom

"Vzťah s ním mám veľmi dobrý. Samozrejme, je to majiteľ a chce od nás vždy maximum. Najradšej by bol, keby sme stále vyhrávali," hovorí Sagan, podľa ktorého je dôležité nájsť správnu cestu na komunikáciu. 

Aké by to bolo, keby Sagan nesadol na bicykel:

SITA

Prečo Contador nevyhral Tour

Vyjadrenie pre médiá boli také, že Saganov tím Tinkoff Saxo ide na žltý dres. "Ja som to celé okolo Alberta Contadora vnímal skôr ako skúšku. Tri týždne a celcelkové víťazstvo na Giro d'Italia ho stáli veľmi veľa energie," povedal Sagan. 

"Keď sme už videli, že na víťazstvo to nebude stačiť, pokúšali sme sa dostať ho aspoň na pódium v Paríži, ale ani to sa nepodarilo. Dá sa povedať, že mu ani šťastie neprialo, keď spadol," tvrdí Sagan.

"Na zelený dres sme išli s miernym otáznikom, ale som rád, že sa nám tento zámer nakoniec podarilo splniť. Spolu s jedným etapovým víťazstvom možno povedať, že Tour de France sa pre náš tím skončila dobre," dodal Sagan.

Na Magio pláž prišli stovky fanúšikov, aby videli Petra Sagana. Atmosféru si môžete pozrieť v reportáži Martiny Kasarovej:

Oslava úspechu

"Pokiaľ sme na pretekoch, nemôžeme si dovoliť oslavy. Sme profíci, nemáme voľno ani po dobrom výkone. Aj po víťazstve v etape nasleduje na druhý deň spravidla ďalšia etapa, regenerácia je veľmi podstatná v tomto športe. Dáme si teda zväčša iba na zdravie trochu šampanského alebo pohár piva," opisuje Sagan.

Obľúbené jedlo

Najlepšie jedlo je podľa Sagana to, na ktoré má práve chuť. "Keď sa však vrátim domov na Slovensko, tak si rád dám perkelt alebo sviečkovú a halušky mám tiež veľmi rád," hovorí Sagan. 

Sagan si dá rád perkelt alebo halušky:

SITA

Moderné technológie nemusí

"Nie som v nich príliš doma. Smartphone už síce mám, ale neviem, či ho aj na sto percent využívam," hovorí Sagan.

"Technika ide rýchlo dopredu v 21. storočí, ale mám pocit, že sme zbytočne preskočili dobu. Rodičia dajú dieťaťu do ruky iPad, aby bolo ticho a nešlo behať po vonku," myslí si cyklista.

"Ja som ešte z generácie, ktorá sa chodila naháňať na ulicu, rozložiť si ohník v lese a podobne. Aj náš šport sa začal výrazne meniť. Pomaly z nás robia robotov, ktorým merajú frekvenciu srdca, tepy, či watty. Pričom takzvaný 'feeling' športovca ide bokom. Dnes je technika na takej úrovni, že aj ja sa pomaly môžem zavrieť do štúdia a s pomocou nej sa stať spevákom. Prestávame žiť a strácame chvíľu, pre ktorú žijeme," tvrdí Sagan.

Čo nemá rád

"Nerád sa pozerám na cyklistiku v televízii. Najmä záverečné šprinty vôbec nemusím vidieť, radšej by som v tej chvíli bol na tom bicykli," dodáva. 

Sagan sa zúčastnil aj malej súťaže a bicykloval ako o živo, pozrite si reportáž:

Súvisiace články