Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Olympijska premiéra gymnastov. Piasecký s Homolovou v akcii už cez víkend
Zdielať na

Olympijska premiéra gymnastov. Piasecký s Homolovou v akcii už cez víkend

Ako prví zo slovenských športovcov, ktorí sa predstavia na olympiáde v Londýne, sú gymnasti. Pre Samuela Piaseckého i Máriu Homolovú to bude pod piatimi kruhmi absolútna premiéra.

Ako prvý sa v Londýne predstaví Samuel Piasecký. Prvý slovenský gymnasta na olympiáde v ére samostatnosti absolvuje kvalifikáciu už túto sobotu a hneď v prvom poludňajšom slede. "Je to asi najväčšia nevýhoda. Lebo ani tí rozhodcovia ešte nebudú vedieť, ako budú rozhodovať a známky budú nasadzovať určite najnižšie," hovorí Samuel Piasecký.

Piasecký ukáže najťažšie prvky

Svoju premiéru pod piatimi kruhmi si chce 27-ročný rodák z Košíc užiť. Predstaví sa na dvoch náradiach a to tých najsilnejších - bradlách a hrazde. "Dám plnú zostavu. Sú to tie najťažšie veci, ktoré viem nejak dokopy a snáď to vyjde," tvrdí odhodlane Piasecký.

V dejisku najväčšieho športového sviatku sa pripravuje už niekoľko dní až ho z toho pália dlane. A do zostavy zaradí aj prvok, ktorý nesie jeho meno. "Tento mi v poslednom čase išiel veľmi dobre. Pridal som ešte jeden obtiažny. S tým som mal menšie problémy, tak dúfam, že tento týždeň vyladím formu a nebude už žiadny problém," dodáva Piasecký.

Prípravu jej skomplikovala zlomená noha

Rovnaké  pocity má aj Mária Homolová. Slovenskej gymnastke však v skomplikoval  záver prípravy fakt, že si v máji zlomila nohu. "Pred štyrmi rokmi som tam mala roztrhnutú achilovku na druhej nohe. Bolo to pri tom istom prvku, pri tom istom odraze. Takže v tej hlave je určite blok," hovorí Mária Homolová.

Napriek tomu sa rozhodla absolvovať kompletný viacboj. Kvalifikáciu má v nedeľu a na rozdiel od Piaseckého začína až v druhom slede. Slovenských gymnstov poženie za dobrými výsledkami aj ich fanklub. "To je ďalšia vec, na ktorú sa veľmi teším," dodala Homolová.

Na olympiáde až päť Piaseckých

Na Hrách XXX. olympiády v Londýne sa môže do zaujímavej situácie dostať slovenský gymnasta Samuel Piasecký. Okrem dvadsaťsedemročného Košičana, debutanta pod piatimi olympijskými kruhmi, totiž medzi akreditovanými osobami figuruje ďalšia dvojica športovcov a duo trénerov, ktorých priezvisko korešponduje s tým u gymnastu spod Tatier.

Ide o francúzskeho strelca Pierra Edmonda Piaseckého a nórskeho šermiara s poľským pôvodom Bartosza Piaseckého. Takisto ako člen VŠC Dukla Banská Bystrica aj Francúz Piasecki má 27 rokov. Rodák z mesta Metz sa predstaví v disciplíne vzduchová puška 60, kde bude súperom iného Slováka - skúseného Jozefa Gönciho. O dva roky mladší Bartosz Piasecki je rodák zo severopoľského mesta Tczew, no už v roku 1988 sa jeho rodina presťahovala do Nórska.

V Londýne nebude chýbať ani jeho otec a tréner Mariusz Piasecki. Päticu Piaseckých na OH 2012 dopĺňa Poliak Andrzej Piasecki, ktorý je tréner jachtára Piotra Kulu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie