Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tajné video rekonštrukcie vraždy. Takto Oscar Pistorius zabil priateľku
Zdielať na

Tajné video rekonštrukcie vraždy. Takto Oscar Pistorius zabil priateľku

Uniklo tajné video, na ktorom hendikepovaný atlét Oscar Pistorius ukazuje, ako vo februári 2013 zavraždil svoju priateľku, modelku Reevu Steenkamp. Nelegálne získané video odvysielal v nedeľu austrálsky Channel 7.

Proces s olympionikom Oscarom Pistoriusom sa začal 3. marca a pomaly sa chýli ku koncu. Tajné video, ktoré detailne ukazuje okamihy osudnej noci však môže mať rozhodujúci význam.

Dvadsaťsedemročný Pistorius sa síce priznal, že na svoju priateľku skutočne niekoľko krát vystrelil, avšak tvrdí, že to bolo omylom a len sa bránil. Atlét si totiž myslel, že sa v jeho dome nachádza niekto cudzí, zobral preto zbraň a keď počul zvuky, začal strieľať. 

Žaloba však tvrdí, že sa pár v tú noc pohádal a Pistorius zabil dvadsaťdeväťročnú modelku a absolventku právnickej fakulty vedome.

Video ukazuje, ako hendikepovaný atlét bez protéz uteká po zbraň vo chvíli, keď údajne započul votrelca.

Reprofoto NBC news

Taktiež je vidno scénu, kde už s protézami nesie v náručí dole po schodoch dvoju sestru tak, ako mal v osudnú noc niesť Reevu.

"Video vzniklo v októbri minulého roku na podnet obhajcov a vytvorila ho jedna americká spoločnosť s cieľom zrekonštruovať udalosti osudnej noci," povedal pre CNN Pistoriusov právnik Brian Webber.

Rekonštrukcia bola vytvorená pre účel vyšetrovania a video nemalo byť zverejnené. Podľa právnika jeho zverejnenie ostro nabúralo súkromie rodiny.

"Chceme, aby bolo jasné, že materiál, ktorý bol odvysielaný, bol získaný nezákonne," povedal Webber.

Výkonný producent relácie, ktorá video uverejnila, Mark Llewllyn, jeho použitie obhajuje. "Nezverejnili by sme ho, keby sme ho získali nelegálne," povedal jasne.

SITA

Video môže znamenať významný zlom v prípade. Ukazuje totiž množstvo rozhodujúcich detailov vrátane toho, ako rýchlo si vie Pistorius, v prípade núdze, nasadiť protézy.

Sudkyňa Thokozile Masipa na základe vešetkých dôkazov potom rozhodne, či sa atlét skutočne dopustil chyby alebo Reevu Steenkamp zabil pri plnom vedomí.

Tajné video rekonštrukcie vraždy priateľky Pistoriusa, pozrite sa:

Súvisiace články