Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rýchlejší než Bolt? Kde sú hranice ľudského výkonu
Zdielať na

Rýchlejší než Bolt? Kde sú hranice ľudského výkonu

Posledné dni s napätím sledujeme olympiádu a nestíhame sa čudovať, čo všetko dokáže vhodne pripravené telo a odhodlaná myseľ. Možno si pri pohľade na atlétov poviete, na čo sa trápiť ale ten pohľad stojí naozaj za to... Priemerný bežec dosahuje rýchlosť okolo 14 kilometrov za hodinu. Usainovi Boltovi však namerali už aj viac ako 37 kilometrov za hodinu. Otázkou teda je, či je vôbec možné ho prekonať.

Od chvíle kedy naši predkovia zliezli zo stromov a začali chodiť na dvoch končatinách, ľudské telo nie je konštruované na dlhodobé šprintovanie. Ľudia sú skôr vytrvalostní bežci. Možno práve preto nás fascinujú tí najrýchlejší z nás.

Bežecký progres

Momentálne je tým najrýchlejším človekom na planéte - jamajský šprintér Usain Bolt. Stovku na olympiáde zabehol za 9,63 sekúnd. To je o niečo viac ako jeho vlastný svetový rekord, no na zlato to stačilo. Dá sa vôbec bežať rýchlejšie? Dožijeme sa prekonania stovky za menej ako 9 sekúnd? "Ten progres v bežeckej rýchlosti nie je taký veľký, aby sme mohli povedať, že za desať rokov niekto určite zabehne ten čas pod deväť sekúnd," tvrdí športový fyzioterapeut Viktor Bielik.

Vedci Boltovi nerozumejú

Boltovu rýchlosť skúmajú aj vedci. Nie celkom jej rozumejú. Usain totiž vôbec nemá ideálnu postavu na šprint. "Pretože on je strašne vysoký. Keď nastúpil, ako keby úplne poprel všetky biomechanické teórie, ktoré doposiaľ boli," tvrdí Bielik. Matematici napríklad dospeli k tomu, že šprintér i stará pani utekajúca za autobusom majú rovnakú frekvenciu krokov, približne tretinu sekundy.

Bolt vs. gepard

Šprint je doménou mužov, ženy sa ešte nedostali ani pod desať sekúnd. Na dlhej trati sa to ale vyrovnáva. Vo zvieracej ríši je aj Usain Bolt pomalý. Na štvornohých šprintérov, ako geparda, gazely či leva ani zďaleka nemá.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články