Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Olympiáda ako súťaž s teroristami. Aj to bude Londýn...
Zdielať na

Olympiáda ako súťaž s teroristami. Aj to bude Londýn...

Olympijské hry v Londýne budú zrejme najrizikovejšie v novodobej histórii. Taký je názor odborníka na terorizmus. Britskú metropolu, ktorá poskytuje ideálne prostredie pre spiace teroristické bunky, monitorujú agenti tajných služieb z celého sveta.

Súťaž. Medzi teroristami a tajnými

O bezpečnosť dbá takmer 40 tisíc profesionálov. Hry sa začínajú už tento piatok. Londýn obsadí 17 tisíc vojakov, takmer 13 tisíc policajtov a 7 tisíc strážnikov.

Veľké bezpečnostné opatrenia a kontroly v takej forme, ako ich poznáme dnes, podľa experta fungujú od letnej olympiády v Aténach v roku 2004. "Olympijská dedina berie ako strážená pevnosť, riziká sa stupňujú a ide o súťaž medzi teroristami a tajnými službami," hovorí Jozef Klavec.

Na špecifické opatrenia si spomína aj legendárny športový komentátor Karol Polák počas olympiády v Moskve v roku 1980. Tie však súviseli s vrcholiacou studenou vojnou. "Každý novinár mal k dispozícii osobného asistenta, ktorý sledoval jeho pohyb a večer zrejme písali hlásenia," podotkol. 

Mníchov 1972

Športovci vôbec prvýkrát zažili hrôzu terorizmu presne pred 40-timi rokmi počas olympijských hier v Mníchove. Palestínske komando tam popravilo 11 členov výpravy z Izraela. Nepomohli ani vyjednávania a zásah polície sa skončil fiaskom a smrťou športovcov.

Útoky však nemusia prísť len zo strany teroristických buniek. Riziko predstavujú aj takzvaní osamelí vlci ako Nór Anders Breivik, či Američan James Holmes, ktorý minulý týždeň strieľal v kine počas premiéry Batmana. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie