Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najlepší extrémni lyžiari všetkých čias
Zdielať na

Najlepší extrémni lyžiari všetkých čias

MOUNT EVEREST / Dnes je extrémne lyžovanie pomaly každodennou záležitosťou. Nebolo tomu ale vždy tak. V minulosti sa objavilo iba pár šialencov, ktorí boli ochotní položiť svoj život pre dosiahnutie nedosiahnuteľného. Ani dnešná freeridová špička nedokáže zopakovať to, čo sa podarilo priekopníkom extrémneho lyžovania.

Po víkende prišla z Pakistanu radostná správa o tom, že Poliak Andrzej Bargiel zlyžoval horu smrti K2. Stal sa tak prvým človekom na planéte, ktorému sa to podarilo.

Japonský alpinista a extrémny lyžiar Yuichiro Miura sa v roku 1970 pokúsil zlyžovať Mt. Everest. So šťastím tento extrémny športový kúsok prežil. Počas jeho výstupu zomrelo osem členov japonskej expedície. 

Miura za sebou pri zjazde ťahal padák a lyžoval skoro strmhlav dole, až kým nespadol, a zvyšnú časť steny Lhotse sa skôr šúchal, až kým nezastal neďaleko ľadovcovej trhliny.

O jeho zjazde bol nakrútený dokument s názvom The Man Who Skied Down Everest.

Držiteľ viac ako 50 prvozjazdov najmä v Alpách má meno Toni Valeruz. Ako prvý zlyžoval východnú stenu Matterhornu, juhovýchodnú stenu Tofana di Mezzo, severovýchodnú stenu Civetty a mnoho ďalších.

Tiež sa mu podarilo zlyžovať severnú stenu Lyskammu za rekordné tri minúty. 

Extrémne zjazdy tohto špecialistu na Dolomity často vyzerajú až nelyžovatelne, avšak často býval kritizovaný za používanie na výstup helikoptéru namiesto vlastných síl.

Vynikajúci francúzsky skialpinista, horolezec,  basejumper a extrémny lyžiar Jean Marc Boivin je známou legendou. Uskutočnil viacero extrémnych prvozjazdov v Alpách aj v Andách. 

V roku 1988 zletel najvyššiu horu sveta Mount Everest na padáku.

Mal iba 153 centimetrov. Aj tak sa ale zapísal do dejín extrémneho lyžovania. Heini Holzer, povolaním kominár, sa lyžovaniu venoval len sedem rokov, avšak za krátky čas dokázal nemožné. Podnikol viac ako 100 extrémnych zjazdov v Alpách, z toho viacero prvozjazdov.

Jeden z mála stále žijúcich extrémnych lyžiarov, Pierre Tardivelmá na konte stovku alpských prvozjazdov. V roku 1992 zlyžoval z južného vrcholu Everestu a získal rekord najvyššieho zjazdu v tom čase.

Taliansky extrémny lyžiar Stefano de Benedetti je známy množstvom zjazdov v Alpách, ktoré dodnes nikto nezopakoval a možno ani nezopakuje.

V roku 1984 zlyžoval východnú stenu Aiguille Blanche de Peuterey. 

Davo Karničar, slovinský extrémny lyžiar a horolezec, je prvý človek, ktorý zlyžoval Mount Everest z hlavného vrcholu až dole bez prerušenia zjazdu.

Následne ako prvý zlyžoval najvyššie vrcholy všetkých kontinentov Seven Summits. 

Francúzsky horský vodca Anselme Baud zlyžoval množstvo extrémnych svahov po celom svete, väčšinu tých najťažších zjazdov v histórii extrémneho lyžovania.

Francúz Patrick Vallencant charakteristický flanelovou košeľou, ale aj elegantným štýlom lyžovania. Vyrastal v Lyone, ale keď dospel, odsťahoval sa do Chamonix. Živil sa ako inštruktor lyžovania a neskôr horský vodca. 

Za najstrmšími svahmi musel cestovať až do Peru, pretože v Alpských klimatických podmienkach sa na takých strmých svahoch (nad 60°) už neudrží sneh.

V Peru spolu s Anselmom Baudom lyžovali svahy so sklonom okolo 65°.

Švajčiar Sylvain Saudan, prezývaný aj lyžiar nemožného, je otcom extrémneho lyžovania. Ako prvý zlyžoval Mt. McKinley, Mont Blanc, Kilimandžáro, Gasherbrum I a množstvo ďalších himalájskych hôr.

Na tie najťažšie podmienky trénoval tak ,že lyžoval po skalách, lebo vraj kto vie lyžovať po skale, dokáže lyžovať v hocijakom snehu. Keď mal 50 rokov zlyžoval celú horu Mt. Fuji bez snehu. Je to najlepší extrémny lyžiar všetkých čias.

Súvisiace články