Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Keňanke, pri ktorej sa zastavil iba Slovák Hladík, mali pomôcť organizátori
Zdielať na

Keňanke, pri ktorej sa zastavil iba Slovák Hladík, mali pomôcť organizátori

VARŠAVA / Jedna z kenských favoritiek na maratóne vo Varšave spadla na zem približne 800 metrov pred cieľom a bezmocne sa na nej zvíjala. Prvým, kto sa pri nej pristavil a chcel jej pomôcť nebol žiadny z organizátorov, ale slovenský vytrvalec Marek Hladík. Dramatické video obletelo celý svet a vyvolalo množstvo otázok.

"To video je naozaj kruté, keď som si ho potom pozrel už z cieľa," hovorí Marek, ktorý sa pri bežeckej kolegyni ako prvý pristavil. Dramatické video si od nedele pozrelo viac ako 17 tisíc ľudí. A tí okamžite pridávali aj svoje otázky: kde je hranica, kedy by mal organizátor okamžite zasiahnuť, kde je hranica, kedy už nejde o peniaze ale o ľudský život.

"Ja som sa pri nej pristavil, ona mi podala ruku. Snažil som sa ju zdvihnúť, ale ona bola na tom tak zle, že sa nevedela ani len posadiť, nieto ešte aj postaviť," dodáva Marek. Podľa nášho bežca, celú dobu pred ním a kenskou bežkyňou, ktorá skolabovala, šla nielen kamera, ale aj auto s časomierou, z ktorej napokon vystúpil jeden z organizátorov.

Lenže Rechce Kosgeiová ostala bez pomoci - podľa videa viac ako tri minúty. Bežkyňa však kenskej televízii povedala, že oveľa dlhšie. "Nechali ma bez pomoci 15 minút, aj keď som si ju žiadala. Nikto nezareagoval."  Podľa Mareka ale naozaj šlo iba o tri minúty, stav v akom bola, zrejme prispel k skresleniu času, ako ho bežkyňa vnímala. 

Čo na to organizátori

Organizátor maratónu k tejto udalosti vydal oficiálne vyhlásenie na svojej stránke. "V súlade s predpismi IAAF by pomoc, prípadne zdvihnutie športovkyne, pre ňu znamenalo diskvalifikáciu a stratu šance na zisk finančnej odmeny. Obsluha stojaca pri trati tak situáciu iba monitorovala. Jej život nebol v ohrození." Rozhodnutie je na každom z organizátorov. Rovnako ako aj na bežcoch, či sa pri súperovi zastavia a pomôžu mu.

Súvisiace články