Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fantázia! Famózny Sagan víťazom 6. etapy Tour de France
Zdielať na

Fantázia! Famózny Sagan víťazom 6. etapy Tour de France

Zdroj: sita, Sagan víťaz 6.etapy TdF

Slovenský cyklista Peter Sagan sa tešil tretíkrát na 99. ročníku Tour de France, keď vyhral šprint hlavnej skupiny v závere piatkovej 6. etapy z Épernay do Metz (136 km).

Dvadsaťdvaročný jazdec tímu Liquigas-Cannondale si vďaka prvenstvu udržal zelený dres lídra súťaže aktivity. Sagan prežíva fantastický debut na Tour, pri premiére vyhral počas siedmich súťažných dní tri etapy. Tentoraz sa presadil na rovine, keď zdolal víťaza predchádzajúcich dvoch etáp Andrého Greipela z Nemecka i Austrálčana Matthewa Gossa. Lídrom 99. ročníka Tour zostal aj naďalej Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý má pred dvojicou Bradley Wiggins, Sylvain Chavanel sedemsekundový náskok.

Peter Sagan sa už posunul do najlepšej desiatky, momentálne mu patrí 8. priečka s odstupom 19 sekúnd na Cancellaru. Aj ďalší dvaja slovenskí cyklisti si v celkovom poradí po piatkovej etape polepšili. Peter Velits finišoval v Metz na 28. mieste a rovnaká priečka mu patrí aj v celkovom poradí. Jeho brat a tímový kolega z Omega Pharma-QuickStep Martin prišiel do Metz s odstupom 2:09 min na Sagana na 103. priečke a celkovo sa posunul na 80. pozíciu.

Tour de France pokračuje do kopcov

Posledná rovinatá etapa pred alpskými súbojmi priniesla podobný obraz ako predchádzajúce: hneď v úvode odišla skupina štyroch jazdcov, pelotón bol poriadne nervózny, nechýbali hromadné pády a rozhodovalo sa v špurte hlavného poľa. Kvarteto Davide Malacarne z Talianska, Romain Zingle z Belgicka, Dave Zabriskie z USA a Karsten Kroon z Holandska ušlo už po 7,5 km a rýchlo si utvorilo štvorminútový náskok. Približne na 35. km prišlo k prvému väčšiemu pádu, do ktorého sa zaplietol aj André Greipel. Na 85. km mala štvorica v úniku náskok 6:50 min, po rýchlostnej prémii na 136. km, na ktorej bol Peter Sagan siedmy, opäť spadol Greipel, ale znova sa dotiahol do pelotónu. Približne 26 km pred cieľom došlo k ďalšiemu hromadnému pádu, po ktorom sa pelotón rozdelil na skupiny. V balíku nastal trochu chaos, vzadu zostali aj favoriti celých pretekov Fränk Schleck, Alejandro Valverde či Ryder Hesjedal, ale aj ašpiranti na piatkové prvenstvo Mark Cavendish a Edvald Boasson Hagen.

Rozhodla cieľová rovinka a víťazný špurt Sagana

Až pred cieľovým mestom pelotón dostihol štvoricu vpredu a rozhodovalo sa v šprintérskej koncovke. Greipelovi výborne rozbehli šprint kolegovia z tímu, ale záverečných 100 metrov zvládol skvele Peter Sagan. Greipel prepásol šancu stať sa dvanástym mužom histórie, ktorý vyhrá tri etapy v rade. Naposledy sa víťazný hetrik podaril Lancovi Armstrongovi v roku 2004. Sagan takticky využil prácu tímu Lotto Belisol pre Greipela, vyviezol sa a napokon mohol ukázať tretie víťazné gesto.

Výsledky - Tour de France 2012:

6. etapa (Épernay - Metz, 207,5 km): 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 4:37:00 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol, 3. Matthew Harley Goss (Aus.) Orica GreenEdge, 4. Kenny Robert Van Hummel (Hol.) Vacansoleil-DCM, 5. Juan José Haedo (Arg.) Saxo Bank-Tinkoff Bank, 6. Greg Henderson (N. Zél.) Lotto Belisol, 7. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre - ISD, 8. Luca Paolini (Tal.) Kaťuša, 9. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge všetci čas ako víťaz, 10. Brett Lancaster (Aus.) Orica GreenEdge, ... 28. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep obaja +4 s, 103. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min.

Poradie po 6. etape:
1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 29:22:36 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +10, 5. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 6. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +17, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +18, 8. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +19, 9. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack-Nissan +19, 10. Maxime Monfort (Belg.) RadioShack-Nissan +22, ... 28. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min, 80. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +9:10

Súťaž aktivity:
1. Peter Sagan (SR) 209 bodov, 2. Matthew Goss (Aus.) 178, 3. André Greipel (Nem.) 167, ... 17. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep 36

Súvisiace články