Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
USA Today. Papierové predpoklady = 6 kovov pre Slovensko
Zdielať na

USA Today. Papierové predpoklady = 6 kovov pre Slovensko

Vodný slalom, cyklistika, tenis, športová streľba. Vo všetkých disciplínach máme zastúpenie šikovných športovcov, ktorí by podľa analýzy prestížneho denníka USA Today mohli zabojovať o najcennejšie kovy.

Z plavcov prvá Smolenová

Najvyššia športovkyňa v slovenskej výprave Denisa Smolenová si ako prvá z plavcov spod Tatier súťažne vyskúša bazén olympijského plaveckého centra v Londýne. V sobotu 28. júla od 10.34 h miestneho času na ňu čakajú rozplavby na 100 m motýlik, z ktorých by sa chcela dostať do večerného šestnásťčlenného semifinále.

Postup bude pre 23-ročnú rodáčku z Bratislavy veľkým úspechom. Smolenová už má skúsenosti z predchádzajúcich olympijských hier v Pekingu, kde sa predstavila spoločne s ďalšími plavcami Martinou Moravcovou a Ľubošom Križkom. Na 200 m motýlik sa jej účasť skončila v rozplavbách, kde dosiahla výkon 2:13,81 min.

Pred štartom napätie príde

"Ja nie som typ človeka, ktorý by sa stresoval. Nebola som nervózna pred Pekingom, nie som ani teraz. Som absolútne v pohode. Viem však, že pred štartom trochu napätia príde, ale to je len dobre," s úsmevom na tvári povedala Smolenová. V Londýne na ňu čaká motýľkarský dvojboj na 100 a 200 m.

"Trúfam si prekonať najlepšie osobné výkony na oboch tratiach, na dvojstovke by to bol zároveň slovenský rekord. Ak sa mi to podarí, budem spokojná bez ohľadu na umiestnenie," naznačila svoje olympijské ambície Denisa Smolenová.

Nik netrénuje na to, aby bol druhý

Vôbec prvou slovenskou športovkyňou, ktorá zasiahne do diania na Hrách XXX. olympiády v Londýne, bude puškárka Daniela Pešková. Podľa vlastných slov sa uspokojí s výsledkami, ktoré sa jej v poslednom období darilo dosahovať na tréningu.

"Každý športovec ide na olympiádu s tým, aby sa prezentoval čo najlepšie. Moje motto je, že nikto netrénuje na to, aby bol druhý. Olympiáda, to sú špecifické preteky, na ktorých môže každý zvíťaziť. Je tam svetová špička. Ambície mám vysoké, ale aká bude realita, to závisí od mnohých faktorov," prezradila športovkyňa, ktorá obdivuje Američana Matthewa Emmonsa.

Podať najlepší výkon

Okrem Peškovej sa v úvodný deň súťaží predstavia na strelnici aj pištoliari Pavol Kopp a Juraj Tužinský, ktorí budú štartovať vo vzduchovej pištoli 60. Kým Kopp bol pred štyrmi rokmi najlepším slovenským strelcom - mužom, keď skončil v ľubovoľnej pištoli piaty, Tužinský bude olympijským debutantom.

Kopp skončil v Pekingu vo vzduchovej pištoli na 27. mieste, teraz by tento výsledok rád vylepšil. Jeho hlavnou disciplínou však bude ľubovoľná pištoľ, kde chce obhájiť pekinské 5. miesto. "Moje ambície sú tentoraz skromnejšie. Účasť v osemčlennom finále v ľubovoľnej pištoli by ma úplne uspokojila," naznačil svoje očakávania 33-ročný rodák z Martina a pokračoval: "Olympiáda je raz štyri roky, človek si to musí vychutnať. Už dostať sa do zoznamu účastníkov je veľký športový úspech, sen každého športovca. Medzi vzduchovou a ľubovoľnou pištoľou budem mať osem dní pauzu, verím, že si užijem aj iné športy, stihnem pozrieť mesto. Prvoradé však bude podať v oboch súťažiach čo najlepší výkon.“

Medailové očakávania

DátumDisciplínaMenoOčakávaná medaila
28. júl Cestná cyklistikaPeter SaganStriebro
29. júlVodný slalom, C1Michal Martikán Zlato
30. júlVodný slalom C2HochschornerovciZlato
30. júl Vodný slalom K1Jana Dukátová Zlato
4. augustŠportová streľba, trapZuzana ŠtefečekováZlato
6. august Rýchlostná kanoistikaPeter Gelle, Erik Vlček Striebro

Vo výprave je aj jediný slovenský olympijsky tenisový víťaz Miloš Mečíř. A kto iný by si mal želať, aby sa niekto z tenisovej partie Lacko, Kližan, Hantuchová, Cibulková aspoň priblížili k zlatu, než Mečíř. "Naši nie sú až tak vysoko postavení v rebríčku, aby boli jasnými favoritmi, skôr by mohli prekvapiť. Veľmi ťažké bude prvé kolo," povedal Mečíř.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články