Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deň 1. Olympiáda začína týmito trapasmi
Zdielať na

Deň 1. Olympiáda začína týmito trapasmi

Olympijske hry v Lodnýne sa oficiálne začnú až v piatok otváracím ceremoniálom, no už v stredu boli na programe úvodné zápasy ženského futbalového turnaja. Organizátori sa hneď na úvod postarali o prvý veľký diplomatický trapas.

Pomýlili si zástavu

Hráčky Kórejskej ľudovodemokratickej republiky odmietli nastúpiť na súboj s Kolumbiou. Pobúril ich totiž fakt, že pri ich predstavovaní na svetelnej tabuli si organizátori pomýlili vlajku KĽDR so zástavou Kórejskej republiky. So svojim južným susedom sú totiž vo vojnom stave. Po ospravedlnení usporiadateľov za diplomatické faux-pas sa zápas začal s vyše hodinovým oneskorením.

Grécko vylúčilo z nominácie trojskokanku

Grécky olympijský výbor vyradil z nominácie trojskokanku Voulu Papachristouovú, pretože na sociálnej sieti zverejnila nevhodné príspevky s rasistickým podtónom . Vo svojich  komentároch sa vysmievala africkým imigrantom a vyjadrila podporu pravicovým stranám.

Ušiel z domu až do Ríma. Bez kontroly!

Ďalším príkladom je príbeh 11-ročného chlapca, ktorý z domu utiekol svojej matke a bez akýchkoľvek dokladov sa mu podarilo nastúpiť do lietadla, smerujúceho do Talianska. "Neznamená to, že preskočil plot, alebo prešiel cez dvere. Absolvoval všetky prehliadky a nebol hrozbou pre seba ani ostatných pasažierov," uviedol Russel Craig, hovorca letiska v Manchestri.

Posádka si to všimla až vo vzduchu, za čo niektorí zamestnanci letiska okamžite prišli o prácu. Vrásky na čele robí organizátorom aj zistenie, že do Británie sa dá poľahky dostať aj na falošné dokumenty.

Novinár ako člen pakistanskej výpravy

Podobný kúsok sa podaril britskému novinárovi, ktorý sa do krajiny dostal ako člen pakistanskej výpravy. Do bezpečnostných opatrení Briti investovali viac ako miliardu eur. Zdá sa však, že to nemusí stačiť.

Atraktivita Londýna pre teroristov je oveľa väčšia ako v iných prípadoch a ustrážiť milióny ľudí je takmer nemožné. "To riziko môžete len obmedziť, no nemusí to stačiť," tvrdí bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/SITA

Súvisiace články