Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TdF: Sagan druhý o prsia za Greipelom! Obaja majú 3 víťazstvá
Zdielať na

TdF: Sagan druhý o prsia za Greipelom! Obaja majú 3 víťazstvá

To bol súboj! Víťazom sobotňajšej 13. etapy na cyklistických pretekoch Tour de France, ktorá viedla zo St. Paul Trois Chateaux do Le Cap d'Agde a merala 217 km, sa stal nemecký jazdec André Greipel tímu Lotto Belisol. Druhý skončil slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Liquigas-Cannondale a tretiu pozíciu obsadil Nór Edvald Boasson Hagen z tímu Sky. Peter Velits skončil 9.!

Predbehol ho o chlp

Jazdec tímu Lotto Belisol zdolal v šprintérskej koncovke Petra Sagana, ktorý si aj naďalej udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže. Tretí finišoval Edvald Boasson Hagen z tímu Sky, ktorému špurt rozbiehal v žltom drese jazdiaci Bradley Wiggins. Výborne si počínal v závere aj Peter Velits, ktorý skončil na 9. priečke. Jeho brat Martin obsadil so stratou 8:36 min 64. pozíciu.

Brit v službách Sky Wiggins zostal aj naďalej na čele celkovej výsledkovej listiny, pred ďalšími náročnými kilometrami má náskok pred krajanom Christopherom Froomom 2:05 min a pred Talianom Vincenzom Nibalim 2:23 min. Peter Velits si celkovo polepšil o jednu priečku na 23. pozíciu. Peter Sagan je aj naďalej 42., Martinovi Velitsovi patrí 101. pozícia.

André mal skvelý finiš

"Dnes som sa cítil veľmi dobre, ale André mal za sebou skvelý tím. Odviedli naozaj skvelú prácu a musím mu zablahoželať k víťazstvu. Každým dňom som bližšie a bližšie k svojmu cieľu a víťazstvu v bodovacej súťaži. Musím byť však pozorný, stať sa môže čokoľvek. Dnes to v závere Wiggins veľmi dobre rozbehol, snažil som sa držať tempo s Boassonom Hagenom. André však mal skvelý finiš,“ povedal pre Eurosport Peter Sagan, ktorý si upevnil vedenie v súťaži o zelený dres. Pred Nemcom Greipelom, ktorý vymenil na 2. mieste Matthewa Gossa, má náskok 64 bodov.

Francúzsko v sobotu oslavovalo Deň dobytia Bastily a popri trati boli tisíce fanúšikov. Už krátko po štarte unikla skupina jazdcov, ktorá sa rozrástla na osmičku. V popredí boli všetko jazdci, ktorí strácali vyše hodinu na lídra pretekov a pelotón im nevenoval zvýšenú pozornosť. Na 35 kilometri mala osmička náskok vyše 9 minút, potom začal rozdiel klesať.

Velits spadol, po ošetrení sa vrátil

Pred rýchlostnou prémiou na 128,5 kilometri spadol Peter Velits, ale dokázal sa po krátkom ošetrení vrátiť do pelotónu. Na prémii bojoval pelotón o 9. miesto, šprint vyhral Peter Sagan. Necelých 70 km pred cieľom dostal jazdec tímu Liquigas-Cannondale defekt, ale veľmi rýchlo bol späť v balíku.

Keď sa únik osmičky jazdcov blížil k záveru, pokúsil sa o atak Michael Morkov. V stúpaní na Mont Saint Clair (194. km) bol už pelotón pohromade, niektorí šprintéri na čele s Gossom či Cavendishom však začali zaostávať. Petrovia Sagan s Velitsom sa držali v popredí. V závere v silnom protivetre to skúšali viacerí jazdci, ale napokon sa rozhodovalo v špurtérskej koncovke. Greipel tesne na páske zdolal Sagana a radoval sa z tretieho úspechu na tohtoročnej Tour.

Mal som šťastie

"Posledných 25 km bolo pre mňa šialených. V poslednom stúpaní som sa ledva udržal v pelotóne, vďaka pomoci tímových kolegov som ostal v hre o celkový úspech. Dnes to bol pomerne tesný špurt. Sagan išiel skvele, mal som aj šťastie,“ priznal do mikrofónu Eurosportu Greipel.

Výsledky - Tour de France 2012:

13. etapa (Saint-Paul-Trois-Chateaux - Le Cap d’Agde, 217 km): 1. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol 4:57:59 h, 2. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 3. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 4. Sébastien Hinault (Fr.) AG2R La Mondiale, 5. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 6. Julien Simon (Fr.) Saur - Sojasun, 7. Marco Marcato (Tal.) Vacansoleil-DCM, 8. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing, 9. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep, 10. Danilo Hondo (Nem.) Lampre - ISD všetci čas ako víťaz, ... 64. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +8:36

Poradie po 13. etape: 1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 59:32:32 h, 2. Chris Froome (V. Brit.) Sky +2:05 min, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +2:23, 4. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +3:19, 5. Jürgen Van den Broeck (Belg.) Lotto +4:48, 6. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack-Nissan +6:15, 7. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +6:57, 8. Janež Brajkovič (Slovin.) Astana +7:30, 9. Pierre Rolland (Fr.) Europcar +8:31, 10. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ-Big Mat +8:51,...23. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +27:37, 42. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +1:05:00, 101. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +1:45:04

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 296, 2. André Greipel (Nem.) 232, 3. Matthew Goss (Aus.) 203, ... 11. Peter Velits 76, 86. Martin Velits (obaja SR) 10

Súťaž vrchárov: 1. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) 66, 2. Pierre Rolland (Fr.) 55, 3. Chris Anker Sörenssen (Dán.) 39, ... 8. Peter Velits (SR) 29

Tak a pribudla ďalšia trofej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články