Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Londýn má nového hrdinu, najpomalšieho skifára z Afriky
Zdielať na

Londýn má nového hrdinu, najpomalšieho skifára z Afriky

Come on, dokážeš to! Hecoval cez mikrofón hlásateľ v Eton Dornei, olympijskom veslárskom kanáli. Diváci stáli na tribúnach, do cieľa poháňali afrického hrdinu, veslára Hamadoua Djibo Issaku. Skifár z Nigeru si prvý raz sadol do lode tento rok v máji a po troch mesiacoch vyrazil na olympiádu. Informoval český server iDnes.

Čo záber, to potlesk a krik

A na trati veru nemal konkureciu - bol najpomalší. Issaka tak pripomenul Erika Moussambaniho, slávneho plavca z Rovníkovej Guiney, ktorý prežil svoje chvíle slávy na hrách v Sydney. Na stometrovej trati vesloval o minútu dlhšie než Van den Hoogenband, Popov či Hall. 

To 35-ročný hrdina z Nigeru na predpísanej dvojkilometrovej trati zaostal za víťazom o skoro minútu a 40 sekúnd. Jeho technika nebola ideálna, veslo sa mu občas nechcene zaborilo do vĺn, voda striekala všade naokolo. Po 500 metroch značne strácal, a napriek tomu že už nemal síl, bojoval ďalej. Podpora zo zaplnených tribún bola totiž obrovská, pri každom zábere sa ozýval potlesk a krik. 

Unavený som nebol

Úplne vyčerpaný Issaka sa po viac ako 8 minútovej drine za cieľovou páskou skoro prevrátil, aj napriek tomu bol víťaz - vyhral sám nad sebou. "Myslím, že teraz bude chcieť u nás doma veľa ľudí veslovať," odhadoval prvý nigerský veslár v olympijskej histórii po svojom úspechu.

"Videl som tu mnoho nových vecí," povedal. Jednou z nich bol aj ohňostroj na zahájovacom ceremoniále, ktorého sa zúčastnil ako jeden z mála vesliarov. Ostatní sa totiž obávali únavy pred svojimi štartmi. "Aj keď som sa do postele dostal až o tretej ráno, unavený som nebol. Bolo to veľkolepé," informoval server iDnes.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články