Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci na OH. Skvelá Barteková vystrieľala bronz!
Zdielať na

Slováci na OH. Skvelá Barteková vystrieľala bronz!

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková si na Hrách XXX. olympiády v Londýne vybojovala bronzovú medailu v skeete žien a získala prvú medailu pre výpravu SR.

Barteková vybojovala bronz!

Dvadsaťsedemročná Slovenka sa pri svojej druhej účasti na OH premiérovo prebojovala do finálovej šestice, pred štyrmi rokmi v Pekingu skončila ôsma.

Barteková začala súťaž excelentne. Na úvod trafila všetkých 25 asfaltových "holubov" a usadila sa na líderskej pozícii. V druhej položke trikrát zaváha a klesla priebežne na 3. stupienok.

V záverečnej kvalifikačnej časti spravila zverenka trénerka Juraja Sedláka dve chyby, ale súčet 70 terčov jej vyniesol v konkurencii 17 štartujúcich nádejnú pozíciu pred finále. Slovensko malo prvýkrát svoju zástupkyňu vo finále OH v tejto disciplíne žien.

V rozstrele zdolala Rusku Belikovovú

Barteková vo finále minula päť "holubov" (z 25 výstrelov), so súčtom 90 bodov čakala na záverečný pokus Mariny Belikovovej z Ruska. Tá jeden výstrel pokazila, a tak si to obe museli rozdať v rozstrele. Barteková predviedla štyri brilantné výstrely, Belikovová na druhej položke raz minula, a tak sa slovenská reprezentantka mohla tešiť z bronzu!

Barteková verila, že Ruska urobí chybu

"Je to zaslúžená medaila za dlhú prípravu, ktorú som absolvovala. Bol to veľký boj. Včera som mala menej sebavedomia, bojovala som najmä sama so sebou, dnes už len s terčmi. Veľká vďaka patrí trénerovi Sedlákovi, ktorý ma skvele pripravil. Z úvodu kvalifikácie som mala dobré pocity, takýto začiatok je snom každého športovca. Druhé stanovište zvykne byť najťažšie, ale aj to som zvládla. Dnes to bolo moje prvé olympijské finále, myslela som si, že ho odstrieľam ešte lepšie. Ženská streľba je špecifická, rozhoduje posledný terč. Ja som dúfala, že Ruska môže pokaziť. Rozstrel sme dlhodobo trénovali, verila som si v ňom," povedala Danka Barteková, ktorá sa po dvoch bronzoch puškára Jozefa Gönciho (1996 a 2004) a striebre trapistky Zuzany Štefečekovej (2008) postarala o štvrtú olympijskú streleckú medailu pre SR.

Radosť neskrýval ani jej osobný i reprezentačný kouč Juraj Sedlák: "Je to odmena za štrnásťročnú drinu, ktorú Danka korunovala touto medailou. Prežívam úžasné pocity, je to najkrajší okamih mojej doterajšej trénerskej kariéry. Bola to veľká dráma, nechýbala nervozita. V rozstrele bolo lepšie, že začínala Danka, hoci vždy to závisí od každého strelca, či mu to vyhovuje."

VÝSLEDKY - SKEET:

1. Kimberly Rhodová (USA) 99 bodov - (74-olymp. rekord+25), 2. Wej Ning (Čína) 91 (68+23), 3. DANKA BARTEKOVÁ (SR) 90 (70+20) - k.o. rozstrel 4, 4. Marina Belikovová (Rus.) 90 (69+21) - k.o. rozstrel 3, 5. Chiara Cainerová (Tal.) 89 (67/k.o. rozstrel 2/+22), 6. Christine Wenzelová (Nem.) 89 (68+21).

VIZITKA DANKY BARTEKOVEJ

Narodená: 19. októbra 1984 v Trenčíne
Disciplína: skeet
Klub: ŠKP Trnava
Tréner: Juraj Sedlák
Účasť na OH: Peking 2008 - 8. v skeete, Londýn 2012 - 3. v skeete
Najväčšie úspechy: Päťnásobná majsterka Európy, trikrát bronzová medailistka z majstrovstiev sveta, dvojnásobná juniorská majsterka Európy, spoludržiteľka finálového svetového rekordu (99 bodov).
Zaujímavosti: Pochádza z poľovníckej rodiny, od juniorských čias je jednou z najlepších strelkýň v skeete na svete. Má o 3 minúty staršiu sestru Lenku, ktorá je tiež strelkyňa. Dlhé roky ju trénuje Juraj Sedlák. Absolventka Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici. Láka ju športová diplomacia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie